Ett projekt som får pengar ur forskningsfonden ska undersöka nosspegelns funktion och användbarhet som indikator för hundens sinnesläge. Foto: Marie Gadolin

Av hundens hjärnvolym är en tredjedel kopplad till att behandla luktinformation. Foto: Marie Gadolin

Spårskolan: Med näsa för jakt

Premium

Hundens fantastiska luktsinne har i alla tider utnyttjats av människan. Inte minst vi jägare är beroende av att ha hundar för att spåra och söka upp djur.

Luktsinnet är hundens viktigaste sinne. Man kan säga att det styr hela hundens värld. Den behöver luktsinnet för att jaga, finna föda, kommunicera med andra hundar och vid fortplantning.
Man har räknat ut att en människa har cirka 20 miljoner luktceller. Hunden har cirka 200 miljoner. Luktcellerna är känsliga för olika molekyler och en hund kan känna en mängd lukter som vi människor inte ens kan uppfatta.
Men det är inte bara antalet luktceller som gör att en människas doftvärld är ytterst begränsad om man jämför med hur en hund upplever omgivningen.

 

En tredjedel

Hos en människa utgör de delar av hjärnan som handskas med lukter bara en tjugondel av hjärnans volym, det vill säga fem procent. Av hundens hjärnvolym är en tredjedel kopplad till att behandla luktinformation.
Hundens lukthjärna är alltså nästan sju gånger större än människans – inte undra på att det kan bli kommunikationsproblem mellan arterna ibland.
Den som tittat på Cesar Millan i Mannen som talar med hundar, på TV har hört hans mantra när han ska förklara hur hundar tolkar omvärlden: ”Näsa, ögon, öron.”

 

I första hand

Det han menar är att hundar uppfattar sin omgivning med lukten i första hand, synen i andra hand och hörseln i tredje hand. När vi människor kommunicerar med hundar använder vi ljud, sedan syn, vi struntar för det mesta i luktsinnet.
Eftersom luktsinnet hos hunden är så viktigt innebär det också att en hund behöver få använda sitt luktsinne för att må bra mentalt. Spår- och sökövningar är perfekta aktiviteter för alla jakthundar, allra helst när det inte är jaktsäsong.

 

Olika raser

Alla hundar har ett mycket bra luktsinne och hur bra den blir på att till exempel spåra, handlar mycket om träning och motivation. Hundar med kort nos har lite sämre förutsättningar och det finns spårspecialister, som till exempel bayersk- och hannoveransk viltspårhund och blodhund.

 

Malou Kjellsson

 

• Läs också:

Spårskolan – Lär din hund spåra!

Spårskolan – De första spåren

Spårskolan – Motivation och variation

Spårskolan – Vad är vittring?

Spårskolan – Det här med blod

Spårskolan – Det här med stress

Spårskolan – Hitta skottplatsen

Spårskolan – Variera terrängen

Spårskolan – Den bästa träningen

Spårskolan – Lydnad i spåret

Spårskolan – Gå ett viltspårprov

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst