fredag 22 november

Hund

Publicerad 28 september 2019 - 06:51

Blodhunden är avlad för att aldrig ge sig när den spårar och viltintresset är stort. Kuperad terräng är inget hinder. Foto: Marie Gadolin

Den bortglömda spårhunden

Premium

Det är inte för inte som blodhunden har använts för att spåra upp misstänkta brottslingar och saknade personer. Rasens förnämliga luktsinne är väl omvittnat. Men i grunden är blodhunden en jakthund som förr användes till storviltjakt och den kan också bli en utmärkt eftersökshund.

Blodhundens historia

Blodhundens ursprungsland är Belgien, där den går under namnet chien de saint-hubert, det vill säga Sankt Huberts hund. Den är en storvuxen drivande jakthund och en spårhund av yppersta klass.

Rasen skapades i Ardennerna av munkarna vid Saint-Hubert-klostret och härstammar från jakthundar som användes på 600-talet av munken Hubert, vilken senare utnämndes till biskop och utsågs till jägarnas skyddshelgon. Dessa stora jakthundar kom att spridas över Ardennerna på grund av förekomsten av storvilt i de vidsträckta skogstrakterna i området. Rasen lovprisades för sin robusthet och uthållighet, framför allt vid parforcejakt på vildsvin.

Hundarna kom på 1000-talet till England, där rasnamnet blodhund härrör ur begreppet ”fullblodshund”, det vill säga en renrasig hund.

Källa: skk.se

Skribent

Marie Gadolin

marie.gadolin@svenskjakt.se

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar

Instagram

Färre skadades
Antalet skadade och dödade hundar minskade med totalt 17 procent under 2015.
Gör din egen hundmat
Här får du några tips på hur du gör hundmat.
Jaga med förnuft när det är kallt
Sträng kyla är farligt för hunden
Varg angriper jämthund
Varning för starka bilder