lördag 13 augusti

Hund

Publicerad 3 februari 2014 - 11:16

Spårskolan: Variera terrängen

Över berg, blöta mossmarker, diken, hyggen, plöjda åkrar och vägar. Genom täta granplanteringar, skvattram och högt gräs. Möjligheterna till variation är stor – och nödvändig, för att hunden ska bli bra på att spåra.

Tänk på att varje terrängtyp är olika vid olika årstider. En kall vinterkväll är inte alls detsamma som en fuktig vårmorgon eller en het sommardag.
När brukar vi lägga spår? Jo, på våren och sommaren och gärna i hyfsat väder. Regnar det eller är för varmt så kanske vi ställer in. Gör inte det!
En hund som ska fungera på eftersök måste kunna spåra under årets alla årstider och i alla väder. Det är ganska stor skillnad på bockjakten i augusti och en klövviltjakt i ett regntungt november.

Nysnö

På ett viltspårprov som jag var med på hade det under natten kommit några centimeter nysnö. Provledningen beslöt att genomföra provet ändå, men var noga med att förarna inte på minsta vis fick styra hundarna med linan. Över hälften av hundarna misslyckades eftersom de aldrig hade spårat på snö förut.
Spåra även gärna i mörker. Generellt spårar de flesta hundar bättre i mörker, eftersom de då verkligen måste använda sitt luktsinne.

Störningar

Störningar för en spårhund kan vara av olika slag. Det kan vara djur, vilda som tama, fyrbenta och flygande. Det kan vara människor, som till exempel svampplockare, och det kan vara ”spöken” som plastpåsar och konstiga rotvältor.
Störningar går oftast inte att förutse, utan det handlar om att hunden ska lära sig att spåra oavsett störningar. Du som förare ska kunna läsa din hund, och kunna agera efter vad den gör.
Vill du träna störningar kan du till exempel släpa en kanin eller en fågel över spåret precis innan du ska gå det. Markera noga var släpspåret går! Du kan också hänga upp plastpåsar, be kamrater agera svampplockare, och så vidare. Var dock lite försiktig med alltför mycket störningar i början.

Träningskamrater

Vänj hunden vid att det inte är något konstigt med att andra människor eller hundar följer med i spåret. Vid ett eftersök kan du ha med dig en skytt och en hund som kanske ska släppas och ställa viltet, vid ett spårprov har du med dig en domare.
Det är alltså en fördel att skaffa sig träningskamrater. Dels kan ni lägga varandras spår, dels kan ni följa med varandra under spårningen.

Malou Kjellsson

Skribent

Marie Gadolin

marie.gadolin@svenskjakt.se

Kommentera artikeln

Vad tycker du? Här kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Du behöver skapa ett konto och logga in först.
Tänk på att hålla god ton, inte byta ämne och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.
Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort.
Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen Svenskjakt.se.

Visa kommentarer

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar
Färre skadades
Antalet skadade och dödade hundar minskade med totalt 17 procent under 2015.
Gör din egen hundmat
Här får du några tips på hur du gör hundmat.
Jaga med förnuft när det är kallt
Sträng kyla är farligt för hunden
Varg angriper jämthund
Varning för starka bilder