onsdag 27 september

Hund

Spårskolan: Det här med stress

För hög stressnivå hos hunden är antagligen det som gör att flest hundar får problem med spårarbetet. Foto: Malou Kjellsson

Stress är inte alltid av ondo, utan tvärtom ett viktigt energitillskott och en nödvändighet när hunden ska utföra ett arbete.

För hög stressnivå kan däremot göra att hunden blir okoncentrerad, överaktiv och att den spårar för fort. Risken ökar därmed för att det blir fel.
För hög stressnivå hos hunden är antagligen det som gör att flest hundar får problem med spårarbetet, så var uppmärksam på din hund.
Hjälp den till rätt stressnivå genom goda vanor, trygghet, tydliga kommandon och retningar anpassade till just din hund.
Höga förväntningar föder stress. Märker du att hunden efter ett tag stressar upp sig när spårselen kommer fram kan du träna på att ta det lugnt. Sätt på selen, låt hunden sitta en bra stund, ta av selen och gå hem igen.

Lydnad

Du kan också få hunden att koncentrera sig genom att gå lite fot och göra andra lydnadsövningar. Det fungerar också under själva spårarbetet.
Att kampa med klöven eller inte, eller hur mycket man ska uppmuntra hunden i spåret råder det delade meningar om. Alla hundar är individer och det är hundens mentala egenskaper som bestämmer vad man ska göra.
Har du en hund som tycker att spår är intressant och roligt, så var lite försiktig – för mycket kamp och motivation kan bygga upp stress hos hunden. Att husse eller matte blir glad vid spårslutet brukar räcka som belöning.

Jaktlust

Det är jaktlusten som är motorn hos en spårhund. Men alla hundar är olika. För en del är det själva spårarbetet som är det intressanta, för andra är det spårslutet.
För låg stressnivå gör att hunden arbetar långsamt och kanske inte är tillräckligt motiverad. Om hunden är lite ointresserad av att spåra kan man prova att lägga några godisbitar i spåret. Det kan vara ett knep för att göra hunden mer spårnoga också.
Ett annat knep för att väcka intresse är att sätta hunden en bit från spåret, gå fram och göra en ”skottplatsundersökning” och få den nyfiken på vad du gör när du sitter på huk och rafsar i marken. 

Malou Kjellsson

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.