Misstänkta jägare överklagar omhändertagande av vapen
Advokat Sven Severin anser att hans klient, en 33-man från Järvsö, ska få sina jaktvapen tillbaka, trots att han fortfarande är en av sex misstänkta för ett jaktbrott som ska ha begåtts i Ljusdals kommun den 12 februari i år.
Svensk Jakt har tidigare skrivit om de många turerna i fallet. Senast i slutet av sommaren, då miljöåklagare Åse Schoultz hävde beslagen av två av männens vapen för administrativ handläggning hos polisen.
– Nu ska i stället Polismyndigheten ta ställning till om det finns anledning att anta att vapnen kan missbrukas eller att licenserna kommer att återkallas. Misstanken mot min klient har inte prövats av domstol, han begärdes aldrig häktad. Han förnekar brott. Trots detta hävdes inte beslagen till honom, sa den ena jägarens advokat Sven Severin då till Svensk Jakt.
Avslog överklagandet
Han överklagade omhändertagandet till Förvaltningsrätten i Falun som avslog överklagandet. Därför vänder sig nu advokat Severin till Kammarrätten i Sundsvall och har i dag överklagat förvaltningsrättens dom dit.
Sven Severin anser att ett skäl för att hans klient bör få vapen, ammunition och licenser tillbaka, är så kallad bristfällig misstankeunderrättelse, och att det är oklart om åtal mot honom alls kommer att väckas.
Avvaktar brottsutredningen
Mikael Söderström, chef för tillståndsenheten vid polisen i Gävle, bekräftar att man har två ärenden där åklagaren hävt vapenbeslagen, men att man avvaktar brottsutredningen. Så länge personerna är misstänkta kommer vapnen att vara omhändertagna.
– Om skäl inte längre finns, ska vapenägarna skyndsamt få vapnen tillbaka, efter individuell prövning och värdering, säger han.
Inga ytterligare förhör
Den andre jägarens advokat, Tommy Lönnqvist, har inte överklagat omhändertagandet av sin klients vapen. Däremot har den misstänkte jägaren själv valt att göra detta.
Advokat Lönnqvist berättar att inga ytterligare förhör har gjorts med hans klient, en man i 45-årsåldern, sedan han släpptes ur häktet i maj.
”Utredningen står och stampar.”
Inte heller har man kunnat få loss den GPS-mottagare som ägs av klientens arbetsgivare. Den ska enligt advokaten först tömmas på information på Nationellt forensiskt centrum, vilket krävt särskild programvara och bland annat därför dragit ut på tiden.
– Utredningen står och stampar, säger Tommy Lönnqvist.
Han förväntar sig inte att åklagaren kommer att fatta beslut om eventuella åtal förrän efter årsskiftet.
Bakgrund
4 april. Ett 30-tal poliser slår samtidigt till mot fyra platser i Hälsingland och fyra män tas in för förhör. Samtliga misstänks för illegal jakt på varg i Ljusdals kommun den 12 februari. Husrannsakan görs i deras hem.
6 april. Samtliga fyra män häktas på sannolika skäl av Hudiksvalls tingsrätt.
10 april. Ytterligare en person grips av polis. Mannen anhålls senare på sannolika skäl misstänkt för medhjälp till grovt jaktbrott. Han försätts dock på fri fot några dagar senare.
19 april. En av de fyra män som häktats den 6 april försätts även han på fri fot.
3 maj. Ytterligare en person anhålls, misstänkt för grovt jaktbrott den 12 februari. Samtidigt släpps de tre som suttit häktade i en månad. Samtliga misstänkta nekar till brott men åklagaren hävdar att misstankarna har stärkts.
30 augusti. Miljöåklagare Åse Schoultz häver vapenbeslagen för de två senast anhållna, för administrativ handläggning hos polisen.
Andra läser också
Kul att du vill följa !
För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.
Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.
Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.