Advokat Tommy Lönnqvist, 45-åringens försvarare. Foto: Privat.

Samtliga misstänkta i jakthärvan på fri fot

Den 45-årige man från Ovanåkers kommun som häktades den 5 maj, skäligen misstänkt för grovt jaktbrott, släpptes under torsdagskvällen. Jägaren är enligt åklagaren inte avskriven från misstanke. 45-åringens advokat anser inte att bevisningen håller för åtal.

Miljöåklagare Christer Jarlås, hur går utredningen?

– Det rullar på, men vägen till åtal är lång nu väntar vi på en rad olika besked från olika håll. När vi fått dessa besked bestämmer vi hur vi ska gå vidare.

 

Kommer ni att väcka åtal?

– Vi har en bra utredning, om det ska väckas åtal vet man aldrig för än utredningen är klar men vår målsättningen har varit att få till en så gedigen utredning som möjligt, berättar Miljöåklagare Crister Jarlås för Svensk Jakt.

 

Tekniska bevisningen tar tid

Målet kommer att ta lång tid, utredningsmaterialet är mycket omfattande och den tekniska bevisningen drar ut på tiden. Polisen kan själva säkra en viss typ av bevis så som innehåll på telefoner och datorer men när till exempel DNA-prover skall analyseras så är det Nationellt forensiskt centrum, NFC, som försenar utredningen. Vålds- och terrorbrotten har prioritet vilket har gjort att NFC ligger sex till åtta veckor efter med en del ärenden.

 

Advokat: Bevisen räcker inte

45-åringens advokat Tommy Lönnqvist anser inte att den bevisning som finns mot mannen håller för åtal.

– Den bevisning jag och min klient har fått ta del av räcker absolut inte, men det är mycket kvar att göra, den tekniska bevisningen tar tid och mycket är höljt i dunkel, säger Tommy Lönnqvist till Svensk Jakt.

 

Hur mår din klient?

– Han mår bra, med tanke på att han aldrig varit med om sådant här tidigare, alltså att sitta häktad, jag tycker att han hanterar det relativt väl. Han är dock ganska oförstående till misstanken emot honom.

 

Varför det?

– Ja, han har alibi för större delen av den dagen då brottet ska ha begåtts, så det är lite märkligt. Det finns andra saker som polisen är fundersam kring men det spelar mindre roll eftersom det gäller en jakthändelse en specifik dag, en dag som min klient nästan heltäckande kan redogöra för. Det skulle vara väldigt förvånande om den tekniska bevisningen skulle visa något annat.
– Jag vet då inte hur han skulle ha hunnit med att vara ute i skogen, säger Tommy Lönnqvist.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev