I snart ett och ett halvt år har sex män varit misstänkta för grovt jaktbrott utan att det eventuella brottet prövats i domstol.

I snart ett och ett halvt år har sex män varit misstänkta för grovt jaktbrott utan att det eventuella brottet prövats i domstol. Foto: Jan Henricson

Polisutredning tar lång tid – jägare fortsatt utan vapen

Ett och ett halvt år efter att en varg misstänks ha skjutits vid eller dumpats i en sjö i Ljusdals kommun, har fortfarande inga åtal väckts. En ny jaktsäsong har inletts men flera av de misstänktas vapen är ännu beslagtagna.

Kammaråklagare Åse Schoultz är just tillbaka i tjänst efter semestern.

– Innan jag gick på semester jobbade polisens analytiker med att sammanställa material med den tekniska bevisningen, för att jag ska se vad jag har i bevisväg, säger hon.

Hon är enig i att utredningen har tagit lång tid och säger att det bland annat beror på mycket sjukdom hos polisen i regionen.

– Jag hoppas det rör på sig ganska snart. Det är ju en livsstil att kunna gå ut i skogen med bössa i hand, säger hon och uttrycker förståelse för att ett och ett halvt år är en lång tid att vara misstänkt för ett grovt brott – utan att brottet prövas i domstol.

 

Grovt vapenbrott

Men innan Åse Schoultz har fått sammanställningen från polisen kan hon inte säga mycket om vartåt utredningen lutar.

– Det handlar i alla fall om ett fall av grovt vapenbrott, ett magnumvapen som personen inte har haft licens för, säger Åse Schoultz.

Svensk Jakt har sökt ansvarig inom polisen både mail- och telefonledes i veckan utan att få kontakt och därmed utan att få någon klarhet i hur långt brottsutredningen kommit.

Detta har hänt

Den 4 april 2017 slår ett 30-tal poliser samtidigt till mot fyra platser i Hälsingland. Fyra män tas in till förhör, samtliga är misstänkta för illegal jakt på varg i Ljusdals kommun den 12 februari, då vargblod hittats på en sjöis. Husrannsakan görs och de fyra häktas på sannolika skäl.

Någon vecka senare grips ytterligare en man, misstänkt för medhjälp till grovt jaktbrott.

I början av maj anhålls en sjätte person, även han misstänkt för grovt jaktbrott den 12 februari. Samtidigt släpps tre som suttit häktade i en månad.

Samtliga nekar till brott.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev