Vapenbeslagen har hävts för två av jägarna i jaktbrottshärvan i Hälsingland.

Misstänkta i jaktbrottshärva får tillbaka vapnen?

UPPDATERAD TEXT. Två av jägarna i jaktbrottshärvan i Hälsingland kan få sina vapen tillbaka, enligt miljöåklagare Åse Schoultz.

– Jag har hävt vapenbeslagen för två misstänkta, för administrativ handläggning hos polisen. Men jag har ingen aning om hur lång tid den kan ta.

Hon förutsätter att den sker med ”viss skyndsamhet” och fortsätter:

– Nu börjar ju älgjakten snart.

Åse Schoultz kan dock inte svara på när jägarna kan få tillbaka sina mobiler och hundpejlar. Eller när de övriga misstänkta får sina vapen.

Hon kommer att ha ett möte i närtid med den utredande polisen, kommissarie Lars Fredin i Hudiksvall, om hur man ska gå vidare i ärendet. Svensk Jakt har sökt Fredin för en kommentar.

 

Advokat förtydligar

– Miljöåklagare Åse Schoultz har hävt beslagen av vapnen till Polismyndigheten, inte till min klient. Han har alltså inte fått tillbaka några vapen. Detta hade Åse Schoultz kunnat medverka till men så blev inte fallet. Nu ska istället Polismyndigheten ta ställning till om det finns anledning att anta att vapnen kan missbrukas eller att licenserna kommer att återkallas. Misstanken mot min klient har inte prövats av domstol, han begärdes aldrig häktad. Han förnekar brott. Trots detta hävdes inte beslagen till honom, säger den ena jägarens advokat Sven Severin. Han fortsätter:

– Även om Åse Schoultz känner till att älgjakten snart börjar, verkar hon inte vilja medverka till att min klient kan delta.

 

30 poliser slog till

Det var den 4 april i våras som ett 30-tal poliser slog till samtidigt mot fyra personer i Hälsingland. Männen misstänktes för illegal jakt på varg i Ljusdals kommun den 12 februari, efter att man funnit vargblod ute på en sjöis. Samtliga häktades.
En vecka senare greps ytterligare en person, men han försattes på fri fot några dagar senare och häktades aldrig. I början av maj anhölls ännu en misstänkt.

 

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev