Publicerad 4 maj 2017 - 12:04

– De tre misstänkta släpptes på fri fot strax efter sju på torsdagskvällen, säger miljöåklagare Åse Schoultz till Svensk Jakt.

Jakthärvan – en till gripen men övriga misstänkta släpps

UPPDATERAD TEXT. Ytterligare en person, en man i 45-årsåldern, anhölls på onsdagen misstänkt för grovt jaktbrott i Ljusdals kommun den 12 februari. Mannen har varit anhållen i sin frånvaro. Häktningsförhandling hålls under fredagsförmiddagen.

Miljöåklagare Åse Schoultz bekräftar till Svensk Jakt att en person greps på onsdagen och utesluter inte att utredningen av den misstänkt illegala vargjakten i Hälsingland i vintras kan leda till ytterligare gripanden.

Samtidigt säger hon att det inte längre är motiverat att hålla de tre män som nu suttit häktade i ungefär en månad kvar i häktet.

 

Inte aktuellt

Åtal skulle vara väckt fredag förmiddag mot de häktade männen, men det kommer inte att ske enligt åklagaren och männen måste därför släppas. Någon omhäktning är inte aktuell.

– Det är inte proportionerligt att ha dem häktade längre. Risken har minskat för att de ska kunna påverka utredningen om de släpps, säger Åse Schoultz.

– I dag hörs personerna i utredningen och förhören ska redovisas till mig. Troligen släpps de sedan i kväll eller i morgon, fortsätter åklagaren.

Samtliga nekar till brott men åklagaren hävdar att misstankarna mot dem har stärkts.

 

Har släppts ur häktet

UPPDATERAT: Åse Schoultz bekräftar på fredagsmorgonen att de tre misstänkta har släppts efter en månad i häkte.

– De släpptes på fri fot strax efter sju på torsdagskvällen, säger hon.

Bakgrund

4 april. Ett 30-tal poliser slår samtidigt till mot fyra platser i Hälsingland och fyra män tas in för förhör. Samtliga misstänks för illegal jakt på varg i Ljusdals kommun den 12 februari. Husrannsakan görs i deras hem.

6 april. Samtliga fyra män häktas på sannolika skäl av Hudiksvalls tingsrätt. Männen är misstänkta för illegal jakt på varg.

10 april. Ytterligare en person grips av polis. Mannen, en 30-åring från Ljusdals kommun, anhålls senare på sannolika skäl misstänkt för medhjälp till grovt jaktbrott. Han försätts dock på fri fot några dagar senare.

19 april. En av de fyra män som häktats den 6 april försätts även han på fri fot. Mannen kommer från Ovanåkers kommun. Åse Schoultz säger till Svensk Jakt att mannen ”fortfarande är misstänkt och under utredning men att det inte är sannolikt att hans frisläppande kommer att försvåra utredningen.

3 maj. Ytterligare en person, en man i 45-årsåldern, har anhållits misstänkt för grovt jaktbrott den 12 februari.

Skribent

Marie Gadolin

marie.gadolin@svenskjakt.se

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar
Här kan du annonsera vapen
Annonstorget med allt från hundar till jaktvapen
Drömjakt
Här finns någonstans att jaga
Vi testar – på riktigt!
Svensk Jakts tester kan du lita på
Provläs Svensk Jakt digitalt
Bläddra i senaste numret
Skriv en debattartikel
Här förs debatten i Jägarsverige
Gott från vilt
Tips på hur du lagar vilt på bästa sätt

Senaste från Annonstorget

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

Samtidigt på JaktPlay

Svensk Jakt på Instagram