
Jägareförbundets krav är redan uppfyllda, anser Svenskt Viltkötts ordförande Stefan Persson i ett debattinlägg. Foto: Olle Olsson
Jägareförbundets förklaring på vad man vill uppnå med ändrade regler för försäljning av vildsvinskött, är ju faktiskt en väldigt god beskrivning av det system som redan finns och som tillämpas av mängder av jägare.
Det vill säga: man lämnar in sitt vildsvin till en vilthanteringsanläggning och får det uppslaktat, trikinundersökt, besiktigat, styckat, paketerat, uppmärkt och färdigt för jägaren själv att använda, eller sälja vidare.
Många godkända anläggningar
Allt detta utförs i lokaler som håller lagstadgad kvalitet. Köttet är besiktigat av godkända veterinärer och är hanterat i rätt temperaturer och under hygieniska förhållande.
Det finns idag 140 godkända vilthanteringsanläggningar och ett stort antal permanenta och mobila depåer. De flesta finns i de vildsvinsrika områdena.
Jägarna har en snittsträcka på cirka tre mil till närmsta anläggning. Det ska ställas i relation till de många gånger fler mil som många jägare förflyttar sig för att komma till sin jaktmark.
Stefan Persson
Ordförande, Svenskt Viltkött