”Oavsett vad regering och riksdag bestämt så tillåter Art- och habitatdirektivet endast att man sätter ett golv för vargstammen”, skriver insändarskribenten.
Oavsett vad regering och riksdag bestämt så tillåter Art- och habitatdirektivet endast att man sätter ett golv för vargstammen. Ett tak får inte sättas på ett rödlistat djur i Bilaga 4, där vargen är klassad. Jakt får endast bedrivas i någon mån som begränsande av populationsökningen, inte för att minska populationen.
Det är denna marginella jakt vi ser i dag när vi till exempel får ”licensjakt” på 24 djur som förra vargjakten. Man kan tycka vad man vill om Naturvårdsverket, men det är enligt detta regelverk de beslutar.
Hur ska man då kunna minska vargstammen, som ständigt ökar och skapar allt större problem i vårt land? Svaret är enkelt. Med dagens regelverk som regleras genom EU:s Art- och habitatdirektiv är det omöjligt!
Tre tänkbara vägar
För att kunna få en ändring behövs långtgående åtgärder. Det finns dessvärre bara tre tänkbara vägar.
• Man kan klassa ner vargen till Bilaga 5 i Art- och habitatdirektivet. Då skulle jakten kunna bestämmas på nationell nivå.
Ett sådant projekt drevs under 2015 och 2016. Projektet lanserades av en fransk parlamentsledamot. Många länder i Europa var inblandade. Flera tiotusentals underskrivna dokument om att nedklassa vargen till Bilaga 5 skickades via denna franske parlamentsledamot in till EU-kommissionen.
Resultatet blev att EU-kommissionen skickade ut en enkät, där alla EU-medborgare kunde lämna sina synpunkter på Art- och habitatdirektivet. Av svaren att döma behövdes en modernisering av direktivet, men 2016 röstade EU-parlamentet emot och kommissionen höll med – så allt rann ut i sanden.
• Ett annat tänkbart alternativ är att vår regering och riksdag helt enkelt skrotade EU:s överhöghet över jakten och stiftade nya, för landet mera passande, lagar och sedan ha beredskapen på att ta eventuella böter. Men för detta fordras det vilja.
• Ett tredje alternativ är att helt enkelt lämna EU. Det finns säkert ekonomiska fördelar med ett EU-medlemskap, men för svenska landsbygdsnäringar som tamdjursuppfödning och jakt på klövvilt är det katastrof.
Gunnar Jakobsson
Håknäs