Spridningen av afrikansk svinpest tar fart igen
Statsepizootolog Karl Ståhl varnar för att den positiva utvecklingen gällande att stoppa spridningen av afrikansk svinpest är bruten.
Afrikansk svinpest, ASF, har funnits i Europa i närmare 15 år.
I norra och centrala Europa har främst vildsvin drabbats, men ännu har smittan inte nått Sverige.
2022 minskade antalet rapporterade fall för första gången sedan smittans introduktion.
Balkan drabbat
Karl Ståhl skriver på SVA:s blogg att en negativ utveckling nu har setts på flera håll.
Det har bland annat konstaterats en stor smittspridning bland småskaliga grisbesättningar i flera områden på Balkan med tre nyinfekterade länder, förvärrad situation bland tamgrisar i Rumänien samt fortsatt spridning bland vildsvin och tamgrisar i Italien.
Utom kontroll
Under 2023 har mer än tusen utbrott i grisbesättningar på Balkan konstaterats.
Situationen på Balkan beskrivs som “utom kontroll” främst på grund av de många småskaliga grisbesättningarna med låg biosäkerhet.
De så kallade bakgårds- eller hushållsgrisarna hålls traditionsenligt i hemmamiljö för att de kan omvandla matavfall till kött och ge extrainkomster.
Trots det förvärrade läget är SVA:s bedömning att det inte påverkar risken för introduktion till Sverige, men att den fortsatt är förhöjd.
Icke-kommersiell import
Hög biosäkerhetsnivå i svenska grisbesättningar och Sveriges geografiska läge är viktiga bromsklossar för att smittan inte ska dyka upp här.
Det mest sannolika scenariot för hur ASF skulle kunna introduceras till Sverige är genom mänskliga aktiviteter kopplade till vildsvin genom icke-kommersiell import av livsmedel, enligt SVA.
Kul att du vill följa !
För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.
Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.
Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.