Närvaro av varg nära människor är ett växande fenomen i många EU-länder. I ett stort projekt ska man försöka hitta vägledning för hur man ska hantera närgångna vargar.

Närvaro av varg nära människor är ett växande fenomen i många EU-länder. I ett stort projekt ska man försöka hitta vägledning för hur man ska hantera närgångna vargar. Foto: Olle Olsson

EU-projekt för att hantera vargproblematiken

I ett stort och påkostat EU-projekt ska konkreta åtgärder tas fram för att hantera situationer med vargar i befolkade landskap, rapporterar FACE i ett pressmeddelande.

EU-projektet består av ett tvärvetenskapligt team med 18 partners, inklusive sju universitet eller forskningsinstitutioner, nationella och lokala förvaltningsmyndigheter och icke-statliga organisationer från miljö- och jaktområdena, som den europeiska jägarfederationen FACE.

Vargfrågor till Sveriges landsbygdsminister vid EU-möte: ”Vi är redo för diskussion”

Sverige är ett av de deltagande länderna, övriga är Kroatien, Tyskland, Grekland, Italien, Portugal, Tjeckien och Slovenien.

Sju av nio populationer

Projektet kommer att genomföras på landsbygden, i städerna och i stadsnära områden. Det involverar sju av de nio europeiska vargpopulationerna och ska pågå i närmare fem år.
Budgeten är på drygt sju miljoner euro, varav drygt fem miljoner euro utgörs av EU-bidrag.

Dödade jakthundar

Under projekttiden kommer FACE att fokusera på att analysera och ta itu med frågan om interaktioner mellan varg och hund med särskilt fokus på vargattacker på jakthundar. Rapporter om jakthundar som dödats av vargar ökar i Europa och jägare kommer att involveras i projektet för att implementera verktyg för att skydda sina hundar.

Vägledning

Projektets mål är att på solid teknisk grund utveckla vägledning, som kommer att testas och utvärderas med avseende på effektivitet och resursåtgång.

EU-ländernas önskan: Sänk vargens skyddsstatus

Det slutliga målet är att ge ett betydande bidrag till den mest lämpliga hanteringen av kritiska situationer där vilda djur närmar sig människor i urbana och närliggande områden.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev