Debatten om vårjakt på råbock kan enligt skribenten bli ett bra tillfälle att öka det regionala inflytandet i Svenska Jägareförbundet. Foto: Lars-Henrik Andersson

Debatt: ”Regionalisera inflytandet inom Svenska Jägareförbundet”

Från och med innevarande jaktår blir det tillåtet att jaga råbock i hela Sverige under perioden 1 maj–15 juni. Ett antal av Jägareförbundets länsföreningar i södra Sverige är starkt kritiska till regeringens beslut om nationell vårjakt på råbock. Det här är ett utmärkt tillfälle att ge berörda länsföreningar i uppgift att tillsammans med sina medlemmar informera, diskutera och besluta om regionala rekommendationer gällande vårjakt på råbock.

Kritiska röster inom Svenska Jägareförbundet menar att förbundets verksamhet är alltför centraliserad, brister i transparens och visar litet gehör för regionala åsikter.

Alla viktiga jaktliga frågor måste emellertid inte styras upp efter vad man tycker centralt i förbundet.

Fler proaktiva åtgärder som mer styrs av regionala jaktetiska hänsynstaganden, än initiativ framtvingade av nationella lagar och förordningar vore lovvärda.

Till exempel: rådjursjakt med stövare är inte förbjuden, men försvann tack vare jägarnas egna initiativ och rekommendationer.

Det vore säkert möjligt att genomföra motsvarande regionala rekommendationer i andra viktiga frågor kring jakt och viltförvaltning.

 

Regionala rekommendationer

Ta därför tillfället och låt berörda länsföreningar få som uppgift att tillsammans med sina medlemmar informera, diskutera och besluta om regionala rekommendationer gällande vårjakt på råbock.

En sådan handläggning bör följas av en noggrann utvärdering som kan ligga till grund för framtida beslut i frågan.

Bland annat blir det intressant att se hur den regionala jägarkåren efterföljer länsföreningens rekommendationer.

Som en positiv bieffekt kommer man med stor sannolikhet se ett ökat intresse bland medlemmarna för att delta i regionala möten.

 

Utmärkt tillfälle

Ett agerande enligt ovan vore även i linje med Svenska Jägareförbundets generella inställning. Förbundet är starkt kritiskt till förordningar kring jakttiderna och vill hellre se att jägarna själva visar att de klarar av att bedriva jakt och viltförvaltning som är både etisk och framgångsrik.

Den interna debatten om vårjakt på råbock blir därmed ett utmärkt tillfälle för att regionalisera inflytandet inom Svenska Jägareförbundet!

 

Carl Dahlöf

Hovås

Delta i debatten

Skriv en insändare – högst 3 000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till
debatt@svenskjakt.se

Tänk på att uppge namn och adress, oavsett hur du signerar insändaren.

Svensk Jakt publicerar normalt sett inte debattinlägg som publicerats av andra tidningar.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.