Vildsvinens bökande kan vara en förklaring till de höga cesiumhalterna i köttet. Foto: Ingemar Pettersson

Höga cesiumhalter i vildsvin – forskare tar jägare till hjälp

Varför och hur blir vildsvinen radioaktiva? Och hur ska samhället förbereda sig för eventuellt framtida cesiumutsläpp?
Det här ska ett forskningsprojekt försöka bringa klarhet i – och de tar jägarna till hjälp i sitt arbete.

Cesium har återigen blivit något som jägare i Tjernobyldrabbade områden i Uppland och Gävleborg tvingats ta hänsyn till. Detta sedan vildsvin etablerat sig i området.

 

Kartlägga problemen

Medan halterna av cesium i annat vilt har sjunkit har vildsvinen fortfarande ofta mycket höga halter. När Strålsäkerhetsmyndigheten utlyste forskningsmedel för att studera just vildsvin och cesium bildades en forskargrupp med kärnfysiker från Uppsala universitet och biologer från Sveriges lantbruksuniversitet, SLU.

Henrik Thurfjell.

– Syftet med projektet är att kartlägga varför och hur vildsvinen blir radioaktiva samt att förbereda för hur eventuella framtida cesiumutsläpp ska hanteras av samhället. Vi vill förstå mer om varför vildsvin verkar ha högre halter än andra djur, säger Henrik Thurfjell, en av de inblandade biologerna.

– Bökandet är en trolig förklaring, antingen får de i sig jord, rötter eller kryp med mycket cesium. Detta får vi reda på genom att testa cesiumhalten över året, både i köttet, ändtarmsinnehållet och magen, samt att kolla vad vildsvinen har ätit med hjälp av dna-teknik, fortsätter Henrik Thurfjell.

Höga värden av cesium i analyserat vildsvinskött

Pågår till 2022

Projektet genomförs under hösten 2021 och fram till mitten av året 2022 i samarbete med fyra jaktvårdskretsar i det värst drabbade området, Gävle Södra, Årsunda-Österfärnebo, Heby och Tierp T-S.

– Vi har förhoppningar att även kunna komma med råd och stöd i hur vildsvinen kan förvaltas i de områden där vildsvinsköttet har stora mängder cesium, då jägare generellt är mindre motiverade att jaga om de inte kan äta köttet, säger Henrik Thurfjell.

Oväntade resultat i undersökning av cesium i vildsvin

Jaga vid rätt tid

Enligt honom finns olika vägar att gå.

– Man kan försöka mata bort problemet genom att fodra under perioden då de får i sig mest cesium. Man kan tänka sig att bedriva jakten när halten i köttet är lägst.

– Eller så kanske man i vissa hårt drabbade områden hamnar i slutsatsen att det är så liten chans att få ätligt kött att man helt enkelt försöker hålla vildsvinsstammen så låg som möjligt med så lite ansträngning som möjligt, säger Henrik Thurfjell.

Ny tjänst för subventionerad cesiummätning av vildsvinskött

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev