tisdag 21 augusti

Publicerad 12 februari 2018 - 15:03

Analyser visar att ett flertal vildsvin överstiger, eller ligger mycket nära, den nivå där Livsmedelverkets kostråd avråder från att alls äta köttet.

Analyser visar att ett flertal vildsvin överstiger, eller ligger mycket nära, den nivå där Livsmedelsverkets kostråd avråder från att alls äta köttet.

Höga värden av cesium i analyserat vildsvinskött

En stor andel analyserat vildsvinskött från områden som drabbades av radioaktivt nedfall efter Tjernobylolyckan, har höga eller mycket höga värden av becquerel per kilo. Det visar 250 laboratorieanalyser utförda av Strålsäkerhetsmyndigheten.

Mätprojektet syftar till att samla in information från fler vildsvin, för att få ett bättre kunskapsunderlag om variationerna i cesiumhalter hos vildsvin i områden som drabbades av radioaktivt nedfall efter kärnkaftsolyckan i Tjernobyl 1986.

Vildsvinsstammen var vid den tiden obefintlig i de områden som fick betydande nedfall till följd av Tjernobylolyckan och därför har cesiumhalter i vildsvin studerats sparsamt i Sverige. Studier i övriga Europa visar dock att halterna i vildsvin ofta kan vara ganska höga jämfört med andra viltslag, och att halterna dessutom minskar väldigt långsamt.

 

Över 10.000 becquerel

De mätningar som nu gjort i Sverige visar att en stor andel köttprover överstiger försäljningsgränsvärdet 1.500 becquerel per kilo, Bq/kg, i de områden som drabbades mest av nedfall efter Tjernobylolyckan. Ett flertal individer överstiger, eller ligger mycket nära, den nivå på 10.000 Bq/kg där Livsmedelsverkets kostråd avråder från att alls äta köttet.
Som exempel nämner Strålsäkerhetsmyndigheten Heby kommun, där ungefär hälften av de provtagna vildsvinen överstiger 1.500 Bq/kg. Medelvärdet för alla prov i Heby kommun är cirka 3.600 Bq/kg.

 

Rekommenderar att mäta vildsvinskött

I det begränsade antal mätningar som gjorts i undersökningen har inga vildsvin med halter över 1.500 Bq/kg hittats i Södermanlands eller Dalarnas län. Inte heller i Köpings kommun. ”Det är dock inte uteslutet att sådana halter kan förekomma även i dessa områden”, skriver Strålsäkerhetsmyndigheten på sin webbplats.
I områden där höga halter cesium-137 i vildsvin har uppmätts rekommenderar Strålsäkerhetsmyndigheten att cesiumhalten mäts i vildsvinskött som ska användas som föda. Strålsäkerhetsmyndigheten räknar med att presentera mer grundliga statistiska analyser av mätningarna under senare delen av 2018.

 

Inga höga halter hos jägare

I oktober 2017 mättes ett antal älg- och vildsvinsjägare jägare för cesium. Samtliga hade låga värden av cesium-137. Det var Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI, som genomförde mätningarna på uppdrag av Strålsäkerhetsmyndigheten. Mätningarna kom till som en följd av det radioaktiva nedfallet i samband med kärnkraftsolyckan i Tjernobyl 1986.

 

Läs även:

Strålsäkerhetsmyndighetens tabell med provresultat (extern länk)

 

Provresultaten mot en bakgrund av markbeläggningen av cesium-137 i de drabbade områdena efter Tjernobylolyckan 1986. I de fall flera prover är tagna på samma plats syns endast det prov med högst cesiumhalt. Källa: Strålsäkerhetsmyndigheten

Provresultaten mot en bakgrund av markbeläggningen av cesium-137 i de drabbade områdena efter Tjernobylolyckan 1986. I de fall flera prover är tagna på samma plats syns endast det prov med högst cesiumhalt. Källa: Strålsäkerhetsmyndigheten

Fakta

Cesium-137 som vildsvinen får i sig med födan utsöndras hela tiden med avföringen. Om vildsvinen äter ren föda under en period minskar därför halterna med tiden. Detta innebär att halterna inte är högre i gamla grisar jämfört med yngre. Tvärtom är halterna i genomsnitt högre i kultingar jämfört med vuxna djur. Variationen mellan olika individer på samma plats är dock mycket stor, så halten i ett specifikt djur kan inte förutsägas med ledning av till exempel dess ålder.

Skribent

Olle Olsson

olle.olsson@svenskjakt.se

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

  Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

  Mina artiklar

  För att ta del av dina artiklar behöver du ett medlemskap med tidning hos Svenska Jägareförbundet

  Svensk Jakt på Messenger
  Följ oss via Messenger
  Hundfaror
  18 saker som är giftiga för hunden
  Drömjakt
  Här finns någonstans att jaga
  Provläs Svensk Jakt
  Bläddra i senaste numret
  Byggtips!
  Så bygger du en hundgård
  Så blir älgjakten i höst
  Besluten län för län
  För inloggade!
  Bygg ditt eget jakttorn
  Jägarnas annonstorg
  Hundar, prylar och jaktmark
  Opinion
  Här förs debatten i Jägarsverige
  Ulf Lindroth
  Svensk Jakts vapen- och skytteredaktör tipsar och testar

  Mest läst

   Jakten och valet

   Hur viktiga är jaktfrågorna för dig i det kommande riksdagsvalet?

   Älgjakt!
   Kan du något om älgar och älgjakt?
   Spårkunskap
   Vad kan du om spår och spårtecken?
   Viltolycka!
   Hur gör du när en viltolycka inträffar?
   Tio frågor!
   Vad kan du om våra predatorer?
   Jakttider!
   Kan du din jakttabell?
   Fåglar!
   Känner du igen fåglarna?
   Är du jägare?
   Har du rätt kunskaper?
   Rådjursjakt!
   Vad har du för kunskaper om rådjursjakt med hund?
   Är du viltvårdare?
   Testa dina kunskaper om viltvård.
   Jakthundar!
   Känner du igen jakthundraserna?
   Vildsvin!
   Vad kan du om vildsvin och vildsvinsjakt?
   Rävkunskap
   Vad vet du om rävar och rävjakt?
   Tio frågor
   Vad kan du om vargar och vargjakt?
   Tio frågor
   Om lodjur och lodjursjakt

   Svensk Jakt på Instagram

   Heta ämnen på Svenskjakt.se