Foto: Anders Jarnemo

Ny tjänst för subventionerad cesiummätning av vildsvinskött

Från och med 1 juli subventionerar Livsmedelsverket mätningar av cesium i vildsvinskött som ska användas för privat bruk. Företaget Radonova har utvecklat en ny webbtjänst där jägare kan kontakta laboratoriet för en subventionerad mätning.

Vildsvin kan ha höga strålningshalter då djuren bökar och får i sig föda så som bär, svamp, rötter eller annat som legat i jorden under lång tid. Vildsvinet får även i sig mycket jord som också kan innehålla cesium-137. Som en del i Livsmedelsverkets arbete för att förenkla för jägarna att ta hand om vildsvinskött erbjuds därför subventioner för analys av cesium-137.

Oväntade resultat i undersökning av cesium i vildsvin

– Vi vet att det finns ett stort behov av att enkelt och säkert kunna mäta cesiumhalten i vildsvin. Med tanke på att jakten blivit alltmer omfattande behövs det smidiga verktyg som gör hanteringen av köttet enklare. Livsmedelsverkets subventioner och vår nya webbtjänst gör därför nytta, både för jägarna och för de som uppskattar vildsvinskött, säger Radonovas Maria Lindkvist, som ansvarat för framtagandet av den nya webbtjänsten, i ett pressmeddelande.

 

Underlätta analysen

Den nya webbtjänsten riktar sig till privatpersoner och erbjuder bland annat information om mätningen, vilka krav som behöver uppfyllas, länkar till Livsmedelsverket samt ett kontaktformulär till laboratoriet. Allt för att underlätta analysen.

– I praktiken innebär Livsmedelsverkets subventioner att jägaren kan skicka in sitt köttprov till oss och få ett snabbt och tillförlitligt analyssvar från ett ackrediterad laboratorium, helt kostnadsfritt, säger Maria Lindkvist i pressmeddelandet.

Höga värden av cesium i analyserat vildsvinskött

Det är relativt vanligt med höga cesiumhalter i vildsvinskött med halter på över 1 500 Bq/kg om vildsvinet kommer från ett område som drabbades av nedfall från Tjernobyl. Halten kan dock variera mycket mellan individer, även om de har levt i samma område. Därför är det viktigt att analysera samtliga skjutna vildsvin.

 

• Jägare som är intresserade av att göra en subventionerad mätning av vildsvinskött kan göra det här (extern länk)

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev