Nye ordföranden Peter Eriksson: ”Jag möter människor som känner en besvikelse”
PremiumSvenska Jägareförbundets nyvalde ordförande Peter Eriksson har ägnat sin första tid åt att resa runt i landet. Han har träffat besvikna förtroendevalda, men också mötts av människor som vill kämpa för ett enat förbund.
Enligt Peter Eriksson har det aldrig gått så bra för Jägareförbundet som nu. Samtidigt har sprickan i förbundet aldrig varit så djup, aldrig så tydlig och svår. För en nyvald ordförande är det allt annat än en rak väg framåt.
– Det är rörigt och stökigt, säger Peter Eriksson.
– Jag har besökt Kalmar, Blekinge, Skåne, Jönköping och Kronoberg, och jag möter människor som känner en besvikelse. De känner sig överkörda, men jag uppfattar ändå att man har framtidshopp och är beredda att jobba för jakten och jägarna, och att hålla ihop förbundet.
Makten – hos länsföreningarna
Peter Eriksson betonar vikten av en bra dialog ut mot länsföreningarna, att lyssna och visa att förbundsledningen verkligen tar till sig synpunkter och bryr sig.
– Det kanske inte har varit så att man känt så alla gånger, åtminstone har det inte upplevts så av förtroendevalda ute i länen, säger Peter Eriksson.
Han vill vara mycket tydlig med att makten över Jägareförbundet ligger hos länsföreningarna, inte centralt på Öster Malma.
Försoning prioriteras
Jägareförbundet är enligt Peter Eriksson en stark folkrörelse, och dialogen med länsföreningarna är helt avgörande.
Som ordförande kommer han att prioritera det viktiga arbetet med att nå försoning och samförstånd.
– Absolut. Bara att det finns en uppfattning om att man inte varit delaktiga måste vi försöka ändra på. Det kan vara så enkelt som att se skillnaden mellan kommunikation och information, säger Peter Eriksson.
Fem nya i styrelsen
Som nyvald ordförande har han den inte helt enkla rollen att försöka få två trätande parter att åtminstone acceptera varandra. Dessutom har Jägareförbundet en ny styrelse, där fem av elva ledamöter är helt nya.
Det handlar om Lennart Johannesson, Erik Ågren, Göte Johansson, Rebecca Lundholm Krig och K G Abramsson som är alla nyvalda i förbundsstyrelsen.
Hur tar du hand om dem, och hur ser de på den uppkomna situationen?
– Vi har haft Teams-möten, och vi har ett styrelsemöte planerat denna vecka, men vi har också ett tvådagars konstituerande möte planerat i slutet av juni. Där ska vi lära känna varandra, det är viktigt, säger Peter Eriksson.
”Vi måste mötas”
För hela styrelsen är det uppenbart att den närmaste tiden, kanske hela året, måste ägnas åt ett internt arbete för att lösa konflikter och skapa någon form av samförstånd.
– Vi måste helt enkelt mötas, och jag är övertygad om att pandemin har spelat en stor roll i den situation vi befinner oss, säger Peter Eriksson.
”Det jag såg var två sidor, för eller emot Henry Sténson, men ingen var emot mig. Jag bedömde att jag hade och har en möjlighet att få ihop förbundet.”
– Peter Eriksson
Dagen innan årsstämman förklarade Peter Eriksson att han ställde upp som kandidat till ordförandeposten. Samma dag förklarade Bo Sköld att han lämnade sitt uppdrag som generalsekreterare i förbundet.
Var du medveten om att Bo Sköld skulle sluta när du tackade ja till nomineringen?
– Ja, jag var medveten om att det diskuterades, det var mycket turbulens runt valet av ny ordförande då. Men jag vill inte kommentera varför Bo Sköld tog det beslutet, det får han göra själv, säger Peter Eriksson.
– Det jag såg var två sidor, för eller emot Henry Sténson, men ingen var emot mig. Jag bedömde att jag hade och har en möjlighet att få ihop förbundet.
Bekymmersamt – men inte omöjligt
Läget är enligt Peter Eriksson bekymmersamt, men inte omöjligt, även om de interna striderna tar både tid och energi.
Samtidigt måste styrelsen också hitta en ny generalsekreterare. Tillfälligt har situationen lösts med Åke Granström som tillförordnad generalsekreterare, men över tid är inte det hållbart. Därmed inte sagt att allt måste ske förhastat.
Frågan om ny generalsekreterare ska hanteras redan på denna veckas styrelsemöte där bland annat en kravspecifikation på den nya generalsekreteraren ska tas fram, i samarbete med personal och länsföreningar.
– Det är viktigt att vi kommer i gång så fort som möjligt, och personligen anser jag att vi ska ta hjälp av en rekryteringsfirma, säger Peter Eriksson.
– Det är bråttom, men det måste också bli bra, och jag inser också att förbundet just nu inte har världens bästa rykte.
Andra läser också
Kul att du vill följa !
För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.
Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.
Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.