Den proposition om reglering av vapenmagasin som inrikesminister Mikael Damberg (S) lagt fram kommer att röstas ner. Foto: Lars-Henrik Andersson

Tidig julklapp till jägare och skyttar – ingen reglering av vapenmagasin

Regeringen kommer inte att få sin proposition om att reglera vapenmagasin igenom riksdagen. När Moderaterna, Centerpartiet och Liberalerna nu deklarerar att de ska yrka avslag på propositionen finns en stor majoritet som säger nej till förslaget.

Svenska vapenägare får en några dagar för tidig julklapp av politiker i riksdagen. Den proposition om reglering av vapenmagasin som inrikesminister Mikael Damberg (S) lade fram förra veckan kommer att röstas ner.

Regeringen går till riksdagen med magasinförslag

När regeringen lade fram förslaget sa inrikesministern Mikael Damberg till TT:

– Jag förutsätter att partierna tar det här på stort allvar och ger polisen de verktyg de behöver.

Nu får han svar.

I går eftermiddag skrev riksdagsledamoten Johan Hedin (C) på sin Facebooksida:

”Centerpartiet kommer att yrka avslag på regeringens lagförslag om att införa ett krav på licens för att inneha löstagbara vapenmagasin. Förslaget riskerar att drabba jägare, sportskyttar och samlare på ett sätt som inte kan anses rimligt eller rättssäkert. Laglydiga medborgare riskerar med det här lagförslaget att begå brott med fängelse i straffskalan för att man råkar ha (…) kvar ett gammalt magasin från ett vapen man inte längre äger.”

 

Tydliga besked

Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna har tidigare sagt att de ska yrka avslag på propositionen. Och när Svensk Jakt på fredagsmorgonen får ett klart svar från Moderaternas Sten Bergheden står det klart att regeringens förslag kommer att röstas ner.

– Vi är tydliga. Vi kommer att yrka avslag på förslaget om att reglera vapenmagasin, säger Sten Bergheden.

Sten Bergheden säger att det finns en riksdagsmajoritet mot förslaget, både i utskottet och i kammaren, när M, C, KD, L och SD gör gemensam sak.

– Regeringen går för långt med sitt förslag. Det behövs ingen reglering av magasin som innehas av laglydiga jägare och skyttar. Polisen har genom brottsbalkens skrivningar möjlighet att beslagta vapenmagasin som påträffas i kriminella miljöer, säger Sten Bergheden.

 

Fler yrkar avslag

Under fredagen meddelade även Liberalerna att de säger nej till regleringen av vapenmagasin. I ett SMS till Svensk Jakt skriver riksdagsledamot Joar Forssell (L):

– Vi kommer att rösta emot. Den som har vapenlicens ska få ha hur många magasin han eller hon vill. Den som sökt och bedömts vara lämplig för vapeninnehav blir ju inte mer eller mindre farlig och eller lämplig beroende på magasinets storlek eller antal.

När debatt och omröstning om magasinförslaget ska genomföras är inte känt. En gissning är att det går åtminstone en månad efter juluppehållet innan frågan tas upp i riksdagen.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev