Publicerad 2 april 2020 - 09:24

Foto: Lars-Henrik Andersson

Stor riksdagsmajoritet röstar nej till tillstånd för magasin

Om det rått någon osäkerhet innan stod det på torsdagen helt klart – regeringens förslag att införa tillståndsplikt på vapenmagasin kommer inte att gå igenom i riksdagen.

Regeringen med inrikesminister Mikael Damberg i spetsen har trots kritik och avrådan från tunga remissinstanser gått till riksdagen med ett förslag om att införa tillståndsplikt för löstagbara magasin. Argumentet är att polisen då får lättare att beslagta magasin som påträffas i kriminella miljöer.

Men en stor majoritet av riksdagspartierna säger nej. Den gamla alliansens borgerliga partier plus Sverigedemokraterna har samtliga skrivit motioner som inleds med att man yrkar avslag till regeringens förslag, vilket framgick när propositionen justerades i justitieutskottet på torsdagen.

 

1.000 magasin om året

Sten Bergheden som är Moderaternas talesperson i vapenfrågor säger till Svensk Jakt att det är svårt att förstå hur regeringen resonerar, och att det är bra att förslaget förpassas till papperskorgen.

– Det är anmärkningsvärt att man trots den tunga kritiken lägger fram en proposition som skulle försämra för landets jägare och sportskyttar.

Argumentet att polisen med en sådan ordning får lättare att beslagta magasin från kriminella och därigenom förhindra brott, ger Bergheden inte mycket för.

– Jag bad riksdagens utredningstjänst undersöka saken, och redan idag beslagtar polisen cirka 1.000 magasin per år. Men om man vill förtydliga lagstiftningen ytterligare för att polisen ska vara trygga med att de kan omhänderta magasin i kriminella miljöer så har M, KD och SD ett gemensamt förslag på att i så fall göra det i brottsbalken, säger Sten Bergheden.

 

En signal

Propositionen om magasin ska debatteras och beslutas den 15 april, där den alltså kommer att röstas ner.

Hur regeringen ämnar gå vidare i vapenfrågan, där implementeringen av EU:s vapendirektiv har dragits i långbänk är inte känt.

Sten Bergheden menar att beslutet i justitieutskottet angående magasin sänder en tydlig signal till regeringen.

– Det är inte lönt att man föreslår en överimplementering, att man vill genomföra mer inskränkningar för vapenägarna, än vad direktivet kräver. I stället borde man återkomma med propositioner på de tillkännagivanden på vapenområdet som gjordes i riksdagen förra sommaren, säger Sten Bergheden.

Dessa handlade om skärpta straff för vapenbrott, en översyn av vapenlagstiftningen, avskaffa tillståndet på ljuddämpare, ta bort tidsbegränsade vapenlicenser, utöka vapengarderoben samt se över reglerna för vapenpasset. Utöver det har också riksdagen tillkännagivit att en ny viltmyndighet ska inrättas.

Skribent

Jan Henricson

jan.henricson@svenskjakt.se

Kommentera artikeln

Vad tycker du? Här kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Du behöver skapa ett konto och logga in först.
Tänk på att hålla god ton, inte byta ämne och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.
Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort.
Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen Svenskjakt.se.

Visa kommentarer

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar
Skriv en debattartikel
Här förs debatten i Jägarsverige
Här kan du annonsera vapen
Annonstorget med allt från hundar till jaktvapen
Gott från vilt
Tips på hur du lagar vilt på bästa sätt
Provläs Svensk Jakt digitalt
Bläddra i senaste numret
Drömjakt
Här finns någonstans att jaga
Vi testar – på riktigt!
Svensk Jakts tester kan du lita på

Senaste från Annonstorget

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

Samtidigt på JaktPlay

Svensk Jakt på Instagram