Publicerad 13 december 2019 - 14:20

Foto: Lars-Henrik Andersson

Regeringen går till riksdagen med magasinförslag

Trots omfattande protester går regeringen till riksdagen med en proposition om att införa tillståndsplikt för vapenmagasin. Enligt medieuppgifter hyser inrikesminister Mikael Damberg (S) förhoppningar om att vinna gehör för förslaget.

Mikael Damberg, (S).

Regeringens förslag kan sägas vara en del av försöket att implementera EU:s vapendirektiv, och som en riksdagsmajoritet sagt nej till innan det lades fram, som nu återkommer i ny förpackning.

Mikael Damberg kan inte vara helt säker på att få igenom förslaget som innebär ett tillståndskrav för alla löstagbara magasin. Kristdemokraterna och Sverigdemokraterna har tidigare sagt blankt nej, men enligt uppgifter i Svenska Dagbladet har moderater, centerpartister och liberaler ännu inte bestämt sig.

Moderaterna har till TT sagt att man tar ställning först efter att man noga läst igenom propositionen.

 

Jägareförbundet kritiskt

Det återstår alltså att se om dessa partier står fast vid de deklarationer man gjorde innan sommaren i inte mindre än sju tillkännagivanden i riksdagen, som sammantaget skulle betyda en kraftig liberalisering av vapenlagstiftningen.

Genomförs regeringens magasinförslag kommer det för jägarnas del att fungera som de regler som idag gäller för ammunition, det vill säga att man måste ha licens på vapnet för att få köpa och inneha ett magasin. Inte så krångligt kan tyckas, men Svenska Jägareförbundet är på flera punkter mycket kritiskt.

– Att reglera annat än väsentliga vapendelar samt ammunition leder för långt och kan i förlängningen innebära att samtliga vapendelar, som till exempel kolv och kikarsikte, ska omfattas, med en omfattande byråkrati som följd, har Jägareförbundets jurist Ola Wälimaa tidigare sagt i en artikel på svenskjakt.se.

Jägareförbundets jurist: Många argument mot reglering av magasin

Man kan också konstatera ett extramagasin som glömts i något fack i vapenskåpet, till exempel i samband med att vapnet det tillhör säljs, med den nya lagen innebär att ägaren gör sig skyldig till brott.

 

Polisens öra

Jägareförbundet är bara en av många kritiska instanser till regeringens förslag. Polisen, däremot, är positiv och det är på dem som inrikesministern lyssnar. Enligt Damberg är en reglering av magasin ett viktigt verktyg i kampen mot gängbrottsligheten.

Det skulle göra det möjligt att beslagta magasin som påträffas hos tungt kriminella och i kriminella miljöer. Ett argument som jägar- och skytteorganisationer inte ger mycket för, eftersom det redan idag finns lagstiftning som ger polisen tillstånd att beslagta föremål som kan misstänkas ska användas vid brott.

Men regeringen går ändå vidare med ett skarpt förslag till riksdagen, där man räknar med framgång.

– Jag förutsätter att partierna tar det här på stort allvar och ger polisen de verktyg de behöver, säger Mikael Damberg till Svenska Dagbladet.

Skribent

Jan Henricson

jan.henricson@svenskjakt.se

Kommentera artikeln

Vad tycker du? Här kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Du behöver skapa ett konto och logga in först.
Tänk på att hålla god ton, inte byta ämne och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.
Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort.
Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen Svenskjakt.se.

Visa kommentarer

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar
Provläs Svensk Jakt digitalt
Bläddra i senaste numret
Här kan du annonsera vapen
Annonstorget med allt från hundar till jaktvapen
Vi testar – på riktigt!
Svensk Jakts tester kan du lita på
Gott från vilt
Tips på hur du lagar vilt på bästa sätt
Drömjakt
Här finns någonstans att jaga
Skriv en debattartikel
Här förs debatten i Jägarsverige

Senaste från Annonstorget

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

Samtidigt på JaktPlay

Svensk Jakt på Instagram