Foto: Kjell-Erik Moseid

Regeringen avslår förbundets överklagan om avlyst fjälljakt

Regeringen tar inte upp Jägareförbundet Mittnorrlands överklagan av avlyst småviltjakt på statens marker. Regeringen överlämnar heller inte överklagan till allmän förvaltningsdomstol, vilket förbundet också begärt.

Den 8 augusti i år beslutade länsstyrelsen i Jämtland att avlysa småviltjakten i mer än hälften av jaktområdena inom Ruvhten sijte sameby i Härjedalen. Detta efter en begäran från samebyn – som anser att småviltjakten försvårar renskötseln.

Jägareförbundet överklagar avlysning av småviltjakt

Jägareförbundet Mitt Norrland överklagade avlysningsbeslutet till regeringen och Förvaltningsrätten i Härnösand. Förbundet anser bland annat att den kvoterade småviltjakten inte kan betyda någon olägenhet för samebyns renskötsel samt att jakten inte ska drabbas av samebyns anpassningsarbete för de minskade betesrätterna som man har för sina renar.

Jägareförbundet ville i första hand att regeringen skulle ta upp frågan och i andra hand överlämna överklagan till allmän förvaltningsdomstol.

 

Jennie Nilsson (S). Foto: Martin Källberg

Landsbygdsministern avslog

Men regeringen avslår Jägareförbundets begäran. Avslaget är undertecknat av landsbygdsminister Jennie Nilsson (S) och där anges bland annat att upplåtelse av jakt- och fiskerätt på statens marker endast får överklagas av sameby. Det finns alltså ingen självständig rätt att överklaga beslutet.

Regeringen tar därför inte upp överklagandet till prövning.

 

Inväntar svar

Jägareförbundet inväntar nu svaret på den överklagan som förbundet gjort till Förvaltningsrätten i Härnösand.

Gun Fahlander.

– Efter det svaret tar vi ställning till om och hur vi går vidare. Vi kommer att kalla till en träff med länsstyrelsen inom kort i ärendet, säger Gun Fahlander, ordförande i Jägareförbundet Mittnorrland.

 

Förlänger avlysningar

Klart är dock att länsstyrelsen förlänger avlysningarna av småviltjakten inom Ruvhten sijte sameby. Avlysningarna gäller den här gången till den 30 november och i dagsläget är bara tre av 16 inom samebyn öppna för småviltjakt.

– När samerna hör av sig och vill avlysa småviltjakten av renskötselskäl måste vi göra det. Vi har ingen möjlighet att göra kontroller var renarna finns utan måste lita på vad de uppger, sa länsstyrelsen Jämtlands handläggare Tommy Dadell vid ett möte med lokala ripjägare i Hedeviken den 23 oktober.

Lokala ripjägare: ”Vi ser fjällen men vi kan inte komma dit och jaga”

Under innevarande jaktsäsong har 55 procent av samebyns yta varit avlyst för småviltjakt hela säsongen. I en majoritet av de områden som inte varit helt avlysta har småviltjakten hittills varit öppen i åtta dagar under säsongen.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev