En parlamentarisk kommitté ska lägga fram förslag till en ny rennäringslag. En sådan har stor betydelse för jakten på statens marker i fjällen. Foto: Olle Olsson

Fjälljaktsfrågan utreds av parlamentarisk kommitté

Premium

I spåren av Girjasdomen ska nu regeringen tillsätta en parlamentarisk kommitté med uppdrag att föreslå en ny renskötsellagstiftning. Jägareförbundet har blivit erbjuden sitta med i en expertgrupp.

Regeringen har beslutat att tillsätta en parlamentarisk kommitté som ska komma med förslag till en ny rennäringslag. Detta som en följd av Girjasdomen i Högsta domstolen.

I höstas bjöd regeringen in en rad representanter till samråd för att få in synpunkter inför arbetet med direktiven till den utredning som nu ska göras.

Eftersom rennäringslagstiftningen är från 1971 behöver den anpassas till dagens samhällsstruktur och till Högsta domstolens dom i Girjasmålet, anser regeringen.

 

Experter och samer

De som ska arbeta med utredningen är experter, sakkunniga och ledamöter som företräder de olika partier som har representation i riksdagen.

– Det här är en oerhört viktig översyn och för att få ett långsiktigt hållbart resultat är det viktigt med en så bred förankring som möjligt. Det har de olika samråden tydligt visat. Därför kommer utredningen bestå av en parlamentarisk kommitté med representation från samtliga riksdagspartier. Utredningen kommer också ha en omfattande samisk representation, säger landsbygdsminister Jennie Nilsson (S).

Samtliga sametingspartier med representation i plenum efter sametingsvalet ges möjlighet att ha en representant med i utredningen.

Ett år efter Girjasdomen: Hon fortsätter kämpa för den fria fjälljakten

Jägare i utredningen

Näringsdepartementet har skickat ut brev om nomineringar av riksdagsledamöter, sakkunniga och experter till de organisationer och myndigheter som departementet anser behöver vara representerade i utredningen.

– Ett antal organisationer kommer att erbjudas att nominera en expert till utredning. Svenska Jägareförbundet är en av dem, säger Simon Sätherberg, pressekreterare hos landsbygdsminister Jennie Nilsson.

Ordförande för kommittén kommer att vara Eric M. Runesson, justitieråd i Högsta domstolen. Regeringen tar beslut om utredningsdirektiven inom kort, skriver näringsdepartementet i ett pressmeddelande.

Riksdagspolitiker varnar för ökad polarisering i spåren av Girjasdomen

Påverkar livet

Birgitta Isaksson, ordförande för Jägareförbundet Norrbotten, och bosatt i Kiruna, menar att det är viktigt att det finns jägarrepresentation i utredningen som också vet hur det är att som jakt- och fiskeintresserad leva inom renskötselområdet.

– Det är viktigt att vi får fram vad rennäringslagstiftning innebär för vårt dagliga liv, säger Birgitta Isaksson och nämner bland annat den så kallade dubbelregistreringen i älgjakten.

Jägareförbundets styrelse har nyligen beslutat om att åter inrätta ett fjällråd, som ska följa utvecklingen i frågor som rör fjälljakten.

”Rådet kommer naturligtvis att noggrant följa den av regeringen beslutade översynen av rennäringslagstiftningen”, skriver Gun Fahlander, ordförande för Jägareförbundets fjällråd på Jägareförbundets hemsida.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev