Inrikesminister Mikael Damberg har svarat på en fråga om Polisens bristfälliga utrustning, som bland annat ledde fram till misstankar om grovt jaktbrott riktat mot industriledaren Karl Hedin med flera. Foto: Melker Dahlstrand/Sveriges riksdag

Inrikesministern svarar på fråga om Polisens utrustning

Nu har inrikesminister Mikael Damberg, (S), svarat på frågan om vilka åtgärder han tänker vidta för att utrusta Polisen med tillräckligt bra hörlurar. Frågan ställdes av Lars Beckman, (M), efter avslöjandet att Polisens dåliga utrustning bidrog till misstankarna mot Karl Hedin.

Åklagare Lars Magnusson.

I utredningen av industriledaren Karl Hedin har ett inspelat mobilsamtal med Hedins syster spelat en avgörande roll. Bedömningen av vad som sas under samtalet bidrog till att Hedin med flera satt häktade under en lång period, misstänka för bland annat grovt jaktbrott.

När åklagare Lars Magnusson lyssnade på inspelningen i sina egna hörlurar kom han till en annan slutsats. Samtalet stämde inte med den utskrift som Polisens utredare lämnat. Delar av samtalet som Polisen inte kunde tyda var då fullt hörbara och förändrade åklagarens inställning.

 

Bättre hörlurar tips till polisen

 

Riksdagsledamot Lars Beckman, (M).

Det här fick riksdagsledamoten Lars Beckman att ställa en skriftlig fråga till Mikael Damberg.

Han skrev: ”I ett uppmärksammat jaktmål har polisen haft en så undermålig teknisk utrustning att en person har suttit häktat i över en månad på grund av att polisens hörlurar inte har fungerat tillräckligt väl. När åklagaren i samma mål använde sina privata hörlurar var det uppenbart att det som polisen hade markerat som ohörbart i en telefonavlyssning i själva verket var fullt hörbart. Det är självklart djupt oacceptabelt att en person sitter häktad i över en månad på grund av undermålig teknisk utrustning hos den svenska polisen.”

 

Inrikesministern får fråga om hörlurar

 

Inrikesminister Mikael Damberg, (S).

Mikael Damberg ser inte samma problem som frågeställaren.

– Enligt uppgift från Polismyndigheten är den tekniska utrustningen som tillhandahålls medarbetarna av mycket god kvalitet. Det gäller även hörlurar, svarar Mikael Damberg.

 

Inga åtgärder

Damberg ser inga behov av att vidta några åtgärder och betvivlar inte Polisens uppgifter.

– Däremot behöver Polismyndigheten fler anställda, vilket naturligtvis också kräver investeringar i utrustning.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev