Webb-tv och ritning: Så bygger du en andtub
PremiumAtt hjälpa gräsänder genom att skapa säkrare häckningsplatser är en rolig och nyttig viltvårdsåtgärd.
Gräsänderna vill gärna häcka skyddat från hotet av rovfåglar ovanifrån och andra predatorer underifrån. Om änderna lyser med sin frånvaro så kan det bero på det stora predatortrycket samt bristen på säkra häckningsplatser. Att experimentera med konstgjorda andbon kan vara lösningen – så här bygger du.
Att bedriva viltvård för vilda gräsänder är inget nytt fenomen. Förr användes den populära holländska andkorgen. En traditionellt flätad korg som inreddes med
ett torvskikt för bobalen. Den placerades i klykan på ett videträd nära en våtmark där änderna kunde häcka i säkerhet.
Det finns olika tillverkningsmetoder på konstgjorda andbon, men principen är densamma. Andkorgen, eller i det här fallet andtuben, är tänkt att erbjuda en säker plats för änderna att lägga och ruva sina ägg.
Inte så kräsna
Äggen ruvas i cirka 25 dygn och efter kläckning ska ällingarna kunna söka föda på relativt grunt vatten som är rikt på insekter. Det är därför viktigt att våtmarken där du tänker placera ut ditt konstgjorda andbo har dessa förutsättningar. Förutom det är änderna inte så kräsna.
Anpassningsbar
Den här varianten av andtub är enkel att anpassa till alla möjliga platser. En sak som är viktig att ha i bakhuvudet är att djupet, eller framför allt att bottensedimentets djup kan variera kraftigt, men med den här konstruktionen kan du enkelt anpassa andtubens uppsättning så att den hamnar i rätt läge.
Christian Larsson visar hur du bygger ett konstgjort andbo.
Titta bara på filmen ovan och följ de enkla anvisningarna nedan.
Du behöver inga förkunskaper i svetsning, korgflätning eller dylikt. Se bara till att ha markägarens tillstånd innan du sätter upp en andtub, den kan vara ganska iögonfallande och den omfattas inte av allemansrätten.
1) Börja med att klippa till nätet så du får en bit på 1 x 3 meter. Rulla sedan ihop ett första varv så att du får en tub med en diameter på cirka 40 centimeter.
Fäst ihop tuben med ett buntband i varje ända för att säkra formen. Förstärk med ytterligare ett gäng buntband längs hela vägen. Klipp av svansarna på buntbanden.
2) Sprid ut halmen i ett jämnt lager på den resterande biten av nätet och rulla ihop. Principen är då att man får en dubbel rulle med ett mellanlager av halm.
Sätt ihop rullen med ytterligare cirka tio buntband så den sitter ihop ordentligt.
3) Såga till och skruva ihop plattformen enligt måtten i ritningen. Borra ett hål på 26 millimeter i regeln, i vilken stålröret ska sitta fast.
Spika i tre märlor på varje sida av huvudplankan. En fram, en bak och en i mitten för att fördela fästpunkterna. Märlorna är till för att senare fästa tuben på plattformen med ståltråd.
4) Placera tuben centrerat på plattformen och fäst med ståltråd. Trä 20 centimeter långa ståltrådsbitar genom alla märlor och fäst en bit upp i nätet på tuben. Den ska kännas relativt stabil så fäst ordentligt.
Som en extra åtgärd, speciellt i snöiga förhållanden, kan du skruva dit fyra stödbrädor, två på varje sida. De förhindrar att tuben trycks ihop av eventuell snötyngd.
Trä i röret och borra ett hål rakt igenom träregeln och röret. Där ska bulten som säkrar tuben på röret fästas senare.
Nu är det bara att ge sig ut och installera ditt konstgjorda andbo.
5) Tuben kan med lätthet installeras när isen ligger stadig. Borra eller slå hål i isen. Mät bottensedimentets djup och slå i ett lagom långt rör. En viktig detalj är att vinkla röret några grader åt den riktningen som ligger mot vattnet. Då får tuben en naturlig vinkel där den sida som vätter mot vattnet lutar en aning neråt, det underlättar för änderna när dom ska landa i sitt konstgjorda bo.
Skruva i bulten för att förhindra att tuben snurra runt och blir ostabil på toppen av röret. När änderna ska bygga sitt bo inne i tuben så tar dom bomaterial från tubens väggar. Det kan resultera i att den blir gles och insynsskyddet försämras. Ta därför lite granris och bind fast så som på bilden ovan. Fyll även tuben med halm så det finns rikligt med bomaterial i bobalen.
Nu är tuben redo för inflyttning.
Ladda hem ritningar på andtuben här (pdf)
• Andtub 1
• Andtub 2
Christian Larsson
Andra läser också
Kul att du vill följa !
För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.
Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.
Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.