tisdag 21 maj

Viltvård

Arkivfoto: Kenneth Johansson

Rådjuren svälter i snömängderna – Jägareförbundet ställer upp och ger hjälp

Det har kommit stora mängder snö i Västernorrland och Jämtland. Rådjuren svälter i snömassorna och Jägareförbundets länsförening avsätter därför 100.000 kronor i bidrag för stödutfodring av vårt minsta hjortdjur.

Det har på kort tid kommit upp mot en meter snö i delar av Västernorrland och Jämtland. Jägare är viltvårdare och därför hjälper jägarkåren rådjuren.

– Jägareförbundet Mittnorrland har beslutat att avsätta 100.000 kronor i bidrag för stödutfodring för att stötta de rådjur som behöver hjälp, säger Gun Fahlander, ordförande i Jägareförbundets länsförening.

Så stödutfodrar du rådjur

Bidraget kommer att kunna sökas av förbundets lokala jaktvårdskretsar i Jämtland och Västernorrland och redan nu är Mittnorrlands jaktvårdskretsar och enskilda jägare igång med stödutfodringen.

– Jägarna vill hjälpa djuren och det är aldrig för sent att börja, säger Gun Fahlander.

Så bygger du en bra foderautomat för rådjur

Men det är viktigt att rådjuren utfodras på rätt sätt och på rätt plats.

– Rådjur utfodras lämpligen med spannmålskross, foderpellets och lämpligt ensilage av god kvalité, det vill säga tidigt skördat, gärna med klöver och andra örter. Vid utfodring är det viktigt att tänka på att inte lägga foderplatser så att djuren måste korsa trafikerade vägar och järnvägar. Vi vill inte orsaka trafikolyckor, så tänk på var och hur du stödutfodrar, säger Jägareförbundets jaktvårdskonsulent Linnea Aronsson.

Erfarne viltvårdarens bästa tips för stödutfodring av rådjur

Innan du sätter upp ett foderbord eller stödutfodrar ska du ha markägarens tillstånd. Tänk även på att inte utfodra rådjuren på ett ställe där de sedan kan orsaka skada, till exempel går in i grannens trädgård och äter på fruktträd och blommor till våren.

 

Även tidigare

Det är inte första gången som Jägareförbundet Mittnorrland avsätter pengar för att rädda nödställda rådjur. Så sent som vintern 2018 gjordes en likadan insats i området.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Samtidigt på JaktPlay