tisdag 16 april

Viltvård

Lodjursfälla modell Grimsö – med ritningar

Lodjursfälla modell Grimsö. Foto: Bernt KarlssonPremium

Rätt skött och placerad är en tunnelfälla av värmlandstyp ett mycket effektivt fångstredskap för räv och grävling.

Artikel publicerad i Svensk Jakt Nr 1-2014

Värmländska tunnelfällan är något av en klassiker inom svensk viltvård. Förr byggdes den av kolvedsslanor, i dag av plank och bräder. Även gilleranordningen har modifierats.
Fällkonstruktionen är så gammal att den till och med finns avbildad i Linnés reseskildringar.
Byggd efter maximimått är värmländska tunnelfällan en rejäl pjäs, nästan fyra meter lång och med ingångsöppningar på en gånger en meter. För den som vill gå ner i storlek och spara virke finns dock ett bra alternativ. Det är Lodjursfälla modell Grimsö med typgodkännandenummer L94 som är en mindre variant byggd på värmlandsfällans minimimått. Fällan konstruerades av forskningstekniker Kent Sköld och användes för fångst, märkning och frisläppning av lodjur inom det forskningsprojekt som startade vintern 1995–96.

Till följd av värderingsförskjutningar och stigande inkompetens hos jaktens tillsynsmyndighet får fällan inte längre användas för lodjursfångst.

Den är dock fortsatt godkänd för fångst av räv och grävling och fungerar utmärkt även för dessa viltslag. Lodjursfälla modell Grimsö är tre meter lång och 70 x 70 centimeter i ingångsöppningarna. Eftersom luckorna hänger ned något, så är ingångs­öppningarna i praktiken kanske inte mer än 60 centimeter höga.

Mörkt inuti
Materialet är 1 x 4 tums hyvlat virke, använd gärna spontat virke. Det skadar inte heller att gå upp något i fråga om virkestjocklek till i varje fall 1,5 tum. Regelvirkets dimension: 2 x 3 tum.
Fällsidorna ska vara helt täta och fångstluckorna faller ner mot trekantslister (av 2 x 2 tums virke) som tätar utrymmet mellan luckorna och fällans väggar. När fällan slagit igen blir det mörkt inuti och det uppstår inga ljusspringor, där fångstdjuret kan frestas försöka klösa eller bita sig ut.

Modell Grimsö är försedd med en enkel tramputlösning, där en lös plywoodskiva lagts över gillertråden som löper cirka tio centimeter över fällans golv och är fastsatt i motstående fällvägg.

Går att bygga tak
En tunn list på plywoodskivans undersida fixerar dess läge. Till gillertråd kan vanlig 1,5 millimeters förzinkad kostängseltråd användas.

En annan modell av trampplatta och utlösningsanordning beskrevs i Svensk Jakt nummer 11 förra året. Modell Grimsö går givetvis också att gillra på traditionellt sätt med betet fastsatt direkt i gillertråden.

Båda fångstluckorna sitter upphängda på samma stång. När fällan utlöses vrider sig stången runt och luckorna lossnar från sina piggar. Med denna gilleranordning går det också att bygga tak över fällan. Taket skyddar fällan från regn och snö och ökar dess livslängd avsevärt.

Eftersom luckorna är ganska lätta måste de förses med luckspärrar, som låser luckorna när fällan slagit igen.

Det kan vara klokt att bygga fällan i sektioner och färdigmontera den på plats. Det är mycket viktigt för funktionen att fällan står plant. Använd ordentliga reglar under golvet och avväg med vattenpass!

Halm på golvet
Utrymmet mellan fällans golv och marken fylls igen med jord och torv. Det är viktigast framför fällöppningarna. För räven och grävlingen ska det se ut som om fällan står på marken.

Innan fångsten startar ska först räv och grävling lockas att besöka fällan och vänjas vid att alltid kunna hitta något ätbart där. Strö ut ett lager halm på golvet inne i fällan och släng in litet kärnfoder, till exempel korn eller vete, så att sorkar och möss hittar in. Då gör snart även räv och grävling det. På fällor med tramp­utlösning kan ett bete med fördel läggas på trampplattan.

Räkna inte med fångst direkt i en nyuppsatt fälla, den fångar bäst när den fått stå ute ett år eller två.

Ritningar

Modell Grimsö

Tak o giller

Sprängskiss

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Samtidigt på JaktPlay