onsdag 24 april

Viltvård

[cycloneslider id=”slide-20482″]

Flotten frestar minken

I vattendrag med låga och sanka stränder är det inte alltid så enkelt att skapa en bra fångstplats för mink. Lösningen kan då vara att bygga en fångstflotte, ställa fällan på den och ankra ut flotten en bit ifrån stranden.

Det är väl känt att trävirke som ligger i eller intill ­vattnet har en stark dragnings­kraft på mink och att bygga en fångstflotte är mycket enkelt.
Allt som behövs är några brädbitar, en plankstump, såg, hammare och spik. Som flytelement kan man använda vanlig frigolit, men tomma plastflaskor eller plastdunkar fungerar också bra.

Flottens längd och bredd anpassas efter vilket virke man har tillgång till samt flytelementens storlek, men det är viktigt att ge flotten ordentlig flytkraft, så att själva fällan inte står i vatten. Fyra stycken femliters plastdunkar bär ledigt upp en flotte med måtten 150 x 120 centimeter.

 

Placera fällan

När flotten är klar finns det två sätt att arrangera fällan.

Ett enkelt och effektivt sätt är att spika fast en spång av en vanlig bräda tvärs över flotten och skjuta ut hela skapelsen i vattnet fem–sex meter eller så långt spången räcker. Fällan placeras sedan på spången en bit ifrån flotten och surras fast med järntråd eller packremmar så den sitter stadigt. Det är viktigt att se till att spången är väl förankrad i landfästet, annars finns det risk att hela ekipaget seglar sin kos om det börjar blåsa eller om vattnet stiger.
En annan variant som passar bra vid låga och sanka stränder samt strömmande vatten är att ställa ­fällan direkt på flotten och sedan ankra ut den en bit ifrån stranden. Minken är så nyfiken att den tar sig ut till flotten även utan landgång.

Ankaret kan bestå av en sten som man bundit järntråd runt så att man kan göra en ögla och trä igenom ett kraftigt snöre eller ett smidigt rep. Ändarna av snöret eller repet görs fast i flotten. Sedan slänger man i ­ankarstenen, drar ut flotten på ­vattnet och gör fast repet vid ­stranden. Flotten kan förstås också ankras ut med hjälp av båt eller att man går ut i vadarbyxor. Är det stark ström där flotten ska ligga kan det behövas en ordentlig ankarsten.

När man sedan vittjar är det bara att dra in flotten och kontrollera fällan.

 

Minkens intresse

Minkfångst med flotte kan bedrivas så länge vattnet går öppet. Lämpliga fällor är slagfällor av genomgångstyp – alltså fällor med två öppningar och som är försedda med tramp­utlösning. Fällorna behöver inte betas, men kan med fördel inredas med material från bobalar som tagits tillvara under vårvinterns städning av knipholkarna.
Bomaterialet innehåller dun och skalbitar som den alltid nyfikna minken älskar att undersöka. Lite sjöfågeldun kring fällöppningarna väcker också minkens intresse.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Samtidigt på JaktPlay