lördag 15 juni

Viltvård

Jägare ger rödspoven fortsatta framgångar

Rödspoven gynnas av de öländska jägarnas predatorjakt. Antalet häckande par ökar stadigt sedan projektet startade. Foto: Magnus Johansson

De öländska jägarnas utökade predatorjakt ger den hotade rödspoven fortsatta häckningsframgångar. I år visar inventeringarna på 64 häckande par.

När projektet med utökad predatorkontroll startade 2008 räknade länsstyrelsen till 36 par rödspovar i de öländska sjömarkerna. Förra årets inventeringar visade på 54 häckande par.
Trots att det finns de som är tveksamma till att predatorjakten skulle ha någon betydelse talar siffrorna sitt tydliga språk.
De öländska jägarna har genom utbildningar, riktade insatser och med tillstånd till utökad predatorjakt tagit bort 1 200 predatorer den senaste säsongen. 888 av dessa togs inom områden med utökad skyddsjakt.
– När predatorjakten på kråkfåglar, räv och grävling bedrivs metodiskt och uthålligt har det stor betydelse för rödspoven. Men också andra arter gynnas, till exempel brushane och sydlig kärrsnäppa, säger Magnus Johansson som är pådrivande i projektet inom Mörbylånga jaktvårdskrets.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Samtidigt på JaktPlay