Klövvilt som rådjur ska gynnas genom projektet Vild & Bortskämd som ska stimulera jägare och markägare att arbeta med foderskapande åtgärder i skogs- och jordbrukslandskapen. Foto: Jan Henricson

Nya filmer för mer viltfoder

Med två nyproducerade filmer ska projektet Vild & Bortskämd i Götaland stimulera markägare och jägare att arbeta för mer viltfoder i landskapet.

Tillsammans med flera andra organisationer (se faktarutan nedan) arbetar Svenska Jägareförbundet i projektet för foderskapande åtgärder i skog och på jord. Jesper Einarsson som är jaktvårdskonsulent i region Syd ser mycket positivt på projektet:

Jesper Einarsson, jaktvårdskonsulent. Foto: Jan Henricson

– Det är just sådant här vi behöver göra för att få starka och välmående viltstammar och därmed bra jakt. Samtidigt minskar vi trycket på produktionsskogen när viltet erbjuds attraktiva alternativ, säger Jesper Einarsson till Svensk Jakt.

 

Kunskap och inspiration

Filmerna som producerats har två syften – de ska inspirera markägare och jägare att arbeta med foderskapande åtgärder, och de ska sprida kunskap om vad man kan göra.

– Vissa, som större skogsägare, har möjlighet att göra mer, andra kan göra mindre. Men alla kan bidra i det här arbetet som är så viktigt, säger Jesper Einarsson.

Med i projektet är också SLU Alnarp och viltforskaren Annika Felton, som många jägare i Sydsverige lärt känna i samband med hennes undersökningar av älgens foderval, säger i ett pressmeddelande:

Annika Felton. Foto: Privat

– Den ökade rationaliseringen i skogs-och jordbruket har missgynnat mycket av den biologiska mångfalden. Bärriset, som är en viktig föda för hjortviltet har till exempel minskat de senaste årtiondena, bland annat till följd av att skogarna har blivit mörkare och granar planterats på tallmark. Därför är de här filmerna så viktiga.

 

Efterfrågan finns

Enligt projektet finns en stor efterfrågan på kunskap om åtgärder för att skapa foder. Mycket är enkelt att genomföra, till små eller inga kostnader.

– Det kan räcka med att röja lite annorlunda eller att göra attraktiva kvistar lättillgängliga vid avverkning, och att veta vilka växter och träd som är lämpliga att spara och skydda. Det är viktigt att göra rätt saker som ger mer foder utan negativ påverkan för produktionen och det är bland annat det som vi fokuserar på i filmerna, säger Magnus Strandberg, skogsägare som deltar i projektet.

 

 

Till utbildningar

I filmen om skogen informeras om stödutfodring som kan vara viktigt under hårda vintrar, men leda till större skador och olämplig kost för viltet om den inte görs på rätt sätt.

– Forskning visar att risken för sjukdomsspridning ökar om många individer samlas på en liten yta. Dessutom mår djuren bättre av en kvistbaserad diet vintertid, säger Annika Felton.

Filmerna kommer bland annat att erbjudas till jägarutbildningar, skogliga tjänstepersoner och spridas till markägare.

Alla filmerna finns under den här länken.

Vild & bortskämd

Organisationerna i projektet Vild & Bortskämd är Länsstyrelsen Skåne, Skogsstyrelsen, Jägareförbundet, Naturskyddsföreningen Skåne, SLU Alnarp, Jordägareförbundet Skåne-Blekinge, LRF, Högskolan Halmstad samt privata skogsägare.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev