fredag 29 mars

Viltvård

Film och ritning: Så bygger du ett jakttorn

PremiumTV

Det förekommer många väl beprövade modeller av fasta jakttorn. Någon dokumenterad statistik på hur många det står i landet finns inte – men det finns uppgifter att det står upp emot två miljoner torn på våra jaktmarker. I vår webb-tv visar vi steg för steg hur du kan bygga ett ­traditionellt torn.

Här visar Christian Larsson hur du bygger jakttornet.

Olika varianter av torn finns det gott om med annorlunda design, ­smarta lösningar och med diverse utsvävningar. Här i redskapsboden visar vi steg för steg hur du kan bygga ett traditionellt torn med alla de grundläggande känne­tecknen.

Det är fyra hörnstolpar som bär upp hela den 4.2 meter höga konstruktionen. En rymlig skjutplattform med en meter höga väggar, samt en dörr som skyddar mot väder och vind. Det finns en sittbänk i komfortabel höjd och ett enkelt tak. Stegen ska luta i en bekväm vinkel och ingången vara tillräckligt stor för att säkert komma in och ut med packning och vapen.

Byggs på hemmaplan

Det kan förekomma regler kring vilka material som får användas så det här tornet kommer byggas helt i trä, även taket. Det går enkelt att variera tornet på höjden och bredden. Vill du inte ha tak eller väggar så är det bara att bortse från det. Det går att bygga det helt själv, men det blir så klart roligare tillsammans.

I den här beskrivningen byggs hela tornet hemma för att senare placeras ut i skogen med hjälp av släpvagn. Om du hellre vill bygga det på jaktmarken så kapa bara allt virke enligt ritningen och frakta det som ett platt paket.

Det enda som krävs på plats är ett någorlunda plant underlag för att kunna bygga dom två gavlarna som hela konstruktionen bygger på.

Det krävs lite förkunskaper i lättare byggnation, men det är också ett ganska kul nybörjarprojekt. Ett jakttorn behöver inte se perfekt ut, det ska i första hand vara funktionellt, säkert och bekvämt.

Titta på filmen ovan och följ stegen här nedan så kommer det gå bra. Ritningen hittar du nedan.

1.Bygg de två gavlarna

Efter att du har kapat längderna enligt ritningen så är det bara att börja med gavlarna. Den högra gaveln (framifrån sett) är den enklaste och den som ska monteras ihop först.

Notera att regeln som ska hålla upp golvbjälkarna skruvas på insidan av benen och de resterande reglarna på utsidan.

Det är enklast att placera ut de båda hörnstolparna på ett plant underlag, för att sedan montera den nedre, mittersta och övre stabiliseringsbrädan. Mittenregeln kommer att bli väggens överkant. Sedan vänder man hela gaveln för att skruva på golvregeln på andra sidan. Efter det så lägger man på de följande två hörnstolparna på den färdiga gaveln och upprepar processen för att på så sätt få dem identiska. Det enda som skiljer den andra gaveln från den första är dörröppningen.

2.  Montera stommarna

När båda gavlarna är hopskruvade är det dags att montera ihop dem med varandra för att få till själva stommen.

Ställ upp den ena gaveln med hjälp av en stötta och skruva på mellanreglarna på den som fortfarande ligger ner. Res sedan upp den för att kunna skruva ihop gavlarna och säkerställa stabilitet i bygget för att kunna jobba vidare. Efter det är det bara att skruva dit resterande mellanreglar, golvbjälkarna och takläkten.

3.  Tak och golv

Som tak använde jag råspontsluckor som sågades till i rätt storlek och skruvades fast med trallskruv. Glöm inte att varje bräda behöver skruvas fast i underkonstruktionen. Jag valde att blanda till en träolja (roslagsmahogny) som målades på i två omgångar. Då får taket längre hållbarhet i väder och vind. Du kan naturligtvis också lägga på ett plåttak eller tjärpapp om du vill. Med trätak slipper du kondensen som kan bli på insidan av plåttak. För att inte tala om ljudet när det regnar. Medan det första lagret av målningen torkar så skruvas trallen till golvet på plats, även den med trallskruv.

Håll gärna en glugg på en 3–4 millimeter mellan varje planka för att slippa gnissel när plankorna annars skaver mot varandra. Ett tyst torn är ett bra torn.

4.  Tvärslåar och stege

Nu är det dags att resa tornet innan det blir för tungt. När tornet står upp, montera de fyra tvärslåarna på varsin sida. Måtten på dessa bestäms på plats beroende på hur man vill stabilisera sitt torn. Bäst är att fästa dom som på bilden.

De ska bilda ett kryss när man tittar rakt igenom tornet. Efter det är det dags att bygga stegen, vilken också kommer att användas för att skruva på väggarna. Använd 45×45 regelvirke till stegen, såga ut trappstegen som på bilden för att få en stabilare stege som inte slår sig.

5.Väggar, sittbänk och dörr

Som material till väggarna använde jag ändspontade brädor. Någorlunda billigt och stabilt, och det blir nästan inget spillvirke att prata om.

Här gäller det att mäta på plats och såga till brädorna så exakt som möjligt. Måtten här kan variera beroende på hur noga du har varit med stommen.

Börja med framsidan som borde ha samma mått som baksidan. Börja uppifrån och jobba dig neråt. Varje bräda skruvas fast med trallskruv, en i varje ben.

Såga sedan av de utstickande taggarna längs med benen på alla fyra sidor. Mät och skruva sedan dit brädorna på höger sida (framifrån sett) och sist gör du sidan med dörren.

Det kan vara en fördel att konstruera sittbänken innan du stänger igen tornets sidor.

Sittbänkens stomme byggs av 45×45 regelvirke. Bygg sedan tre konsoler som sittbrädorna vilar på (bilden i mitten). Till sittbrädor använde jag vanliga brädor 22×120 mm. Montera dem med ett litet mellanrum så det inte låter för mycket när man rör på sig.

Om du väljer att bygga en dörr så gör den av samma virke som väggarna. Var noga med tvärslån på baksidan eftersom det blir en relativt stor dörr. Häng upp den med gångjärn. Fäst gärna en hasp på den så den inte blåser upp.

Lycka till!

Här laddar du hem ritningar för jakttornet

Ritning jakttorn (pdf)

Längder stomme (pdf)

Avstånd gavlar (pdf)

Golv sett uppifrån (pdf)

Christian Larsson

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev