måndag 25 oktober

Viltvård

Publicerad 13 september 2015 - 10:46

Ta grävlingen i fälla

Grävlingen har ingenting emot att gå in i stora, stationära rävfällor, 
av typen värmländska tunnelfällan. Men riktad fångst efter grävling sker bäst med små, lätta burfällor som kan flyttas runt i markerna.

Det finns grävlingfällor av många olika slag. Den modell som tillverkas och säljs via Jägareförbundet är ursprungligen en finsk burfälla, Tynset, men den är modifierad så att den är trampgillrad istället för betesgillrad.
Fällan är väl beprövad och har visat sig effektiv. Den mäter cirka 100 x 40 x 30 centimeter (längd x bredd x höjd) och är försedd med bärhandtag i taket. Det nätta formatet och vikten på cirka åtta kilo gör att fällan är lätt att bära med sig för punktinsatser intill gryt och grävlingsstigar.
Fällan är en så kallad enkelfälla med en ingång och täckt gavel. Den är tillverkad av galvaniserat, punktsvetsat fyrkantsnät på stålram och har tramputlösning samt fallucka av stålplåt. Fällan är typgodkänd med beteckningen L19. Den ska vittjas dagligen.

Lyckas med fångsten
För att lyckas måste man lära sig grävlingens vanor och känna sina marker, så man vet var gryten och grävlingsstigarna finns.
Grävlingen lämnar sitt gryt i skymningen, söker näring hela natten och är tillbaka i grytet igen med gryningsljuset. På de platser som ­grävlingen ofta passerar uppstår de typiska grävlingsstigarna.
Fällan eller fällorna ska inte placeras vid själva grytöppningen eller på grävlingsstigen utan en bit därifrån och gärna något skyddat, som bakom ett buskage eller en sten. Kombinera gärna med styrhinder som styr grävlingen mot fällöppningen.
I grävlingens näringssök spelar maskar, sniglar, puppor och larver stor roll. I jakten på dessa borrar grävlingen små, decimeterdjupa hål i marken. Det är spårtecken man som fångstman ska ge akt på. Ett sådant ställe kan vara en bra fångstplats.
Likaså de tydliga grävlingsstigar som kan uppstå i sädesfält. Här ska man ge akt på de typiska ­”rundlarna” med liggsäd, vilka uppstår när grävlingen samlar ett fång sädesstrån som den sedan gnager av axen på.

Köpa grävling­fälla?

Jägareförbundets grävlingfälla kan beställas genom att man mejlar alla kontaktuppgifter inklusive medlemsnummer till ac@jagareforbundet.se eller ringer till 090-
14 43 00. Priset är 1.550 kronor plus frakt.

Skribent

Bernt Karlsson

sv.jakt.norr@telia.com

Kommentera artikeln

Vad tycker du? Här kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Du behöver skapa ett konto och logga in först.
Tänk på att hålla god ton, inte byta ämne och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.
Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort.
Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen Svenskjakt.se.

Visa kommentarer

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Mina artiklar

Svensk Jakt på Instagram

Vi testar – på riktigt!
Svensk Jakts tester kan du lita på
Här kan du annonsera vapen
Annonstorget med allt från hundar till jaktvapen
Provläs Svensk Jakt digitalt
Bläddra i senaste numret
Skriv en debattartikel
Här förs debatten i Jägarsverige
Gott från vilt
Tips på hur du lagar vilt på bästa sätt
Drömjakt
Här finns någonstans att jaga

Samtidigt på JaktPlay

Etiketter