söndag 25 mars

Viltvård

Publicerad 13 september 2015 - 10:46

Ta grävlingen i fälla

Grävlingen har ingenting emot att gå in i stora, stationära rävfällor, 
av typen värmländska tunnelfällan. Men riktad fångst efter grävling sker bäst med små, lätta burfällor som kan flyttas runt i markerna.

Det finns grävlingfällor av många olika slag. Den modell som tillverkas och säljs via Jägareförbundet är ursprungligen en finsk burfälla, Tynset, men den är modifierad så att den är trampgillrad istället för betesgillrad.
Fällan är väl beprövad och har visat sig effektiv. Den mäter cirka 100 x 40 x 30 centimeter (längd x bredd x höjd) och är försedd med bärhandtag i taket. Det nätta formatet och vikten på cirka åtta kilo gör att fällan är lätt att bära med sig för punktinsatser intill gryt och grävlingsstigar.
Fällan är en så kallad enkelfälla med en ingång och täckt gavel. Den är tillverkad av galvaniserat, punktsvetsat fyrkantsnät på stålram och har tramputlösning samt fallucka av stålplåt. Fällan är typgodkänd med beteckningen L19. Den ska vittjas dagligen.

Lyckas med fångsten
För att lyckas måste man lära sig grävlingens vanor och känna sina marker, så man vet var gryten och grävlingsstigarna finns.
Grävlingen lämnar sitt gryt i skymningen, söker näring hela natten och är tillbaka i grytet igen med gryningsljuset. På de platser som ­grävlingen ofta passerar uppstår de typiska grävlingsstigarna.
Fällan eller fällorna ska inte placeras vid själva grytöppningen eller på grävlingsstigen utan en bit därifrån och gärna något skyddat, som bakom ett buskage eller en sten. Kombinera gärna med styrhinder som styr grävlingen mot fällöppningen.
I grävlingens näringssök spelar maskar, sniglar, puppor och larver stor roll. I jakten på dessa borrar grävlingen små, decimeterdjupa hål i marken. Det är spårtecken man som fångstman ska ge akt på. Ett sådant ställe kan vara en bra fångstplats.
Likaså de tydliga grävlingsstigar som kan uppstå i sädesfält. Här ska man ge akt på de typiska ­”rundlarna” med liggsäd, vilka uppstår när grävlingen samlar ett fång sädesstrån som den sedan gnager av axen på.

Köpa grävling­fälla?

Jägareförbundets grävlingfälla kan beställas genom att man mejlar alla kontaktuppgifter inklusive medlemsnummer till ac@jagareforbundet.se eller ringer till 090-
14 43 00. Priset är 1.550 kronor plus frakt.

Skribent

Bernt Karlsson

sv.jakt.norr@telia.com

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

  Mest läst

   Byggtips!
   Så bygger du en hundgård
   Provläs Svensk Jakt
   Bläddra i senaste numret
   Jägarnas annonstorg
   Hundar, prylar och jaktmark
   För inloggade!
   Bygg ditt eget jakttorn
   Viltvård
   Så stödutfodrar du rådjur
   Quiz
   Känner du igen hundarna?
   Drömjakt
   Här finns någonstans att jaga
   Opinion
   Landets hetaste jaktdebatt

   Mina artiklar

   För att ta del av dina artiklar behöver du ett medlemskap med tidning hos Svenska Jägareförbundet

   Samtidigt på JaktPlay

   • Rävjakt med stövare

    Skjuter en drevräv för Barsjötorps Djärv. (2136) Inlägget Rävjakt med stövare dök först upp på JaktPlay. […]

   • gås ljud

    gås ljud – nästa video : https://www.youtube.com/watch?v=843encX5qKM – prenumerera : https://www.youtube.com/channel/UCegHcAqw8hAk1i5xXokaKAA … (492) Inlägget gås ljud dök först upp på JaktPlay. […]

   • Vildsvinsjakt på fält 2017

    Vakjakt på vildsvin över fält. Stalking wildboar. (2862) Inlägget Vildsvinsjakt på fält 2017 dök först upp på JaktPlay. […]

   • Franz Albrecht – Top shots wild boar hunting

    Skytteprinsen Franz Albrecht skjuter vildsvin efter vildsvin. (11658) Inlägget Franz Albrecht – Top shots wild boar hunting dök först upp på JaktPlay. […]

   • Film på älgar som jagas av varg

    Filmsnutt för Jakt & Jägare och Jägarnas Riksförbund. En åtelkamera i Värmland filmade hur två vargar går till attack mot en älgko och hennes kalvar. (5280) Inlägget Film på älgar som jagas av varg dök först upp på JaktPlay. […]

   Taggar