tisdag 19 mars

Viltvård

Kråkfälla modell Trolle-­Ljungby. Fångstluckornas gångjärn av plattrem har på den nya versionen ersatts med vanliga gångjärn av plåt. Foto: Bernt Karlsson

Glöm inte fångsten av skator

Premium

Den, ur viltvårdssynpunkt, viktigaste beskattningen av kråkor är fångst inom häckningsreviren under våren. Men glöm för all del inte ­skatorna. De tar också för sig av andras ägg och ungar.

Något förenklat kan man säga att kråkorna härjar i jordbrukslandskapet. Ju närmare bebyggelse man kommer, desto mer tar skatorna över kråkornas roll som boplundrare.

Fångsttekniken för skator är densamma som för kråkor och man använder samma sorts fällor, det vill säga små burfällor med en levande skata som lockfågel.

Fällorna flyttas runt i markerna och placeras där man sett skator uppträda. Fällan behöver inte placeras öppet utan en mer skyddad plats kan vara att föredra. Lockfågeln upptäcks ändå. Revirskatorna uppfattar lockfågeln som en inkräktare och fångas när de försöker köra bort den.

När man lyckats fånga ett skat- eller kråkpar inom ett revir kan man med fördel använda parfåglarna som lockfåglar. Det är mer naturligt att skator och kråkor uppträder parvis vid den här tiden och dessutom blir det mer liv och rörelse i lockfågelrummet med två fåglar istället för en.

 

Hundfoder är bra

Glöm inte att lockfåglarna ska ha regn- och vindskydd samt mat och vatten. Hundmat på burk är ett bra foder. Ingen skata bör heller sitta lockfågel mer än något dygn innan den byts ut.

Skatornas aggressivitet i närheten av den tilltänkta häckningsplatsen är väl så stor som kråkornas. Det kan till och med inträffa att man under kråkfångst får en skata med en kråka som lockfågel. Det omvända inträffar också, det vill säga att man får en kråka med en skata som lockfågel. Båda arterna är dokumenterade boplundrare och skonar inte varandras ägg och ungar när tillfälle ges.

Precis som för kråkor är bästa fångsttiden för skator från början av april. Slutar fångsten för tidigt kan det lediga reviret hinna återbesättas.

 

Börja fångsten

Det är dock inte nödvändigt att vänta med fångsten tills skatorna inlett bobestyren. Ännu medan snön ligger på senvintern kan man börja fångsten genom att arrangera foderplatser eller åtlar med fisk, slaktavfall från jakten, bröd och kärnfoder.

Eftersom mattillgången vid den här tiden på året är begränsad brukar skatorna, likväl som de första flyttkråkorna, vara lätta att fånga in. Konkurrens- och revirbeteendet vid en foderplats är tillräckligt för att metoden med lockfågel ska fungera, trots att den egentliga häckningssäsongen inte börjat.

Helst ska man inte visa sig vid fällan under dagtid och inte vittja den förrän kråkor och skator tagit nattkvist. Vid fångst på åtelplats behöver fällan inte flyttas.

 

En matsignal

Fångst av första skatan eller kråkan – alltså den som sedan ska användas som lockfågel – sker med bete. Börja med att lägga vanligt hushållsskräp i och runt fällan. Till exempel apelsinskal och tomma mjölkförpackningar. Det ska se ut som när skatorna eller kråkorna hackat hål på en sopsäck och spritt ut innehållet. Det är en matsignal!

Själva betet läggs inne i fällan. Krossade ägg, fiskrens och hundmat är bra mat för kråkfåglar.

Det finns flera snarlika burfällor med lockfågelrum i mitten och fångstrum på ömse sidor, där fångstluckorna utlöses med stöt- eller balansgiller: Kråkfälla modell Trolle Ljungby, Ölandsbåset, Ölandsfällan och Vindrarpsfällan.

Speciellt för skator finns också Danska skatfällan, där skatorna hoppar in uppifrån. Alla fungerar och vilken man väljer är mest en smaksak. Danska skatfällan tar dock inte kråkor, eftersom dessa inte vill hoppa ner i fällan uppifrån utan föredrar att promenera in i den.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Samtidigt på JaktPlay