fredag 12 april

Viltsmak

De fyra testade apparaterna. Till vänster Menuett, ovan Rubicson, nedan Genzo och till höger OBH Nordica.

Svensk Jakt testar fyra vakuumförpackare

Premium

Utbudet av vakuumförpackare har ökat de senaste åren. Ett antal grundfunktioner är viktiga för att kunna välja rätt. Svensk Jakt har testat fyra olika modeller: Genzo propack V, Menuett, OBH Nordica supreme food sealer och Rubicson pro.

För att få ut det bästa av vilt­köttet krävs, förutom en ansvars­full jakt, en bra hantering av köttet. Ett av flera kritiska steg är hur köttet förpackas innan det läggs i kyl eller frys. Allt fler ­intresserar sig för att sköta denna hantering så exemplar­iskt som möjligt. Det gäller inte minst förpacknings­momentet. Det är här vakuumförpackaren kommer in i bilden.

Rimligare priser

Tidigare var vakuumförpackar­en en maskin i storlek som en mindre motorgräsklippare, fast dyrare. På senare år har dock marknaden fyllts av apparater i behändigare storlekar och till rimligare priser. Vakuum­förpackaren har blivit en ganska vanlig hushållsapparat i jägarhemmen. Det är ju inte bara kött som vi vill förpacka på bästa sätt. Det växande utbudet har medfört en större spridning vad gäller kvalitet på apparaterna, vilket påverkar både plånboken och inpackningen av det fina viltköttet.

Påse med livsmedel

Vakuumförpackningens ­princip är att så mycket luft som möjligt ska lämna en påse med livsmedel för att varans kvalitet inte ska försämras. Så fort det kommer in luft i en kött­förpackning ökar risken för mögel­angrepp. Om du vakuumförpackar viltköttet minskar den risken markant. ­Du kan också möra kött i vakuumpåse i kyl­skåpet. Ytterligare en fördel med vakuum­packning är att du sparar plats.

Viltkött har som regel lång hållbarhet tack vare den låga fetthalten. Ännu längre om du vakuum­förpackar köttet. Vildsvinskött är ett undantag på grund av att det innehåller mycket fett, men även här förlängs bäst-före-datumet om köttet vakuumförpackas. Det som kan hända vid långvarig förvaring av vildsvinskött i frys är att fettet härsknar. Det är inte farligt att äta, men smaken är sällan särskilt trevlig.

Påsarnas kvalitet

De frågor du ska ställa dig inför valet av en vakuumförpackare är vilken budget du har, hur stora bitar du vill packa in och hur lätt och billigt du kan fixa nya påsar. Givetvis bör du väga in påsarnas kvalitet i priset.

Det finns både färdiga vakuum­påsar i olika storlek och plast på rulle för tillverkning av egna vakuumpåsar.

Fördelen med färdiga påsar är att det går snabbare och är ­enklare. Nackdelen är att det är något dyrare och att det ofta kan bli en del spill i form av ­överflödig plast som inte nyttjas.

Fördelen med rulle är att det är billigare och att storleken kan anpassas ganska exakt till det som ska packas in. Det tar dock lite längre tid att vakuumpacka med påse på rulle eftersom du måste svetsa minst en fog till.

Vassa benkanter

Det som ibland kan bli problem att vakuumpacka är kött som innehåller vassa benkanter efter sågning och styckning, vilket ­förstås även gäller vid ­traditionell förpackning i vanliga plastpåsar. Det kan lösas genom att du vid de vassare delarna lägger in lager med extra plast i påsen. Det går att använda spill som uppstår när man ­antingen klipper av det som ligger ovanför svetsfogen på påsarna eller om man tar rester från en rulle med vakuumpåsar. ­Slakterier som finstyckar och packar brukar ­använda en sorts tjockare ­hygieniskt papper eller tyg för att skydda förpackningen mot vassa ben.

Lätt att rengöra

Det är viktigt att en vakuumförpackare är lätt att rengöra. Köttrester och köttsaft ska kunna tvättas eller torkas bort. Det gäller att få bort allt, annars äventyras livsmedelssäkerheten. Rengöringen bör göras direkt efter att packningen är klar. Smuts som torkar in blir svårare att få bort.

Ett enkelt sätt att rengöra är att använda en bit hushålls­papper doppad i varmt vatten följt av torkning med ättika. Alkoholbaserat desinfektionsmedel fungerar också, förutsatt att det är godkänt för bruk på ytor som kommer i kontakt med livsmedel.

Egenskaperna hos apparat­er­na skiljer sig på en rad olika punkter. En del suger ut luften långsamt och en del snabbt. Även sugkraften varierar, liksom svetsfogens styrka och bredd.

Påsarna till vakuum­förpackare kan också variera mycket i pris, kvalitet, storlek och tjocklek.  Det är en stor fördel om apparaten klarar av att hantera flera olika sorters vakuumpåsar.

För vanlig jägarfamilj

I testet ingår fyra olika vakuum­förpackare som speglar ­existerande utbud. Det finns naturligtvis proffsmaskiner för ­tusentals kronor, men de är sällan aktuella för den enskilde jägaren eller det mindre jakt­laget.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Samtidigt på JaktPlay