Sju råd för att förbättra viltköttets kvalitet
Renlighet och noggrannhet vid passningen och koll på temperaturen är de viktigaste faktorerna för att minska oönskad bakterietillväxt i viltköttet.
Bockjakten är i full gång och då kan det vara bra att påminnas om hur viktigt det är med hanteringen av köttet efter skottet.
Viltmatakademin har på uppdrag av Jordbruksverket undersökt tillväxten av mikroorganismer i ett antal skjutna vilt.
Med utgångspunkt från denna undersökning så presenterar nu Viltmatakademin sju hygienråd som ger bättre kvalitet på köttet.
Ättika effektivt
– Utifrån studiens resultat är ett hett tips till Sveriges jägarkår att tvätta de öppna köttytorna och bukhålan med en trasa indränkt i ättika och därefter torka rent så minskar föroreningarna rejält. Ättika är det allra mest effektiva alternativet. Ett annat tips är att svedja med en gasbrännare, säger Torsten Mörner, före detta statsveterinär och ledamot i Svenska Viltmatakademin, i ett pressmedddelande.
Årets Viltdag äger rum i Blekinge fredag 20 augusti.
Viltmatakademins sju hygienråd för bättre viltkött
När du tar ut inälvorna i skogen (passningen)
- Häng gärna viltkroppen exempelvis i en trädgren. Om kroppen ligger på marken ökar risken för att bukhålan förorenas.
- Rena händer och redskap! Använd gärna plasthandskar och torka helst av kniven med en trasa sprit eller ättika.
När köttet ska hängas
- Behåll skinnet på. Det minskar risken för nedsmutsning och hindrar köttytorna från att torka ut.
- Tvätta djurkroppens öppna köttsidor och insidan i bukhålan med en trasa indränkt i 12 procent ättiksprit. Ättika minskar risken för föroreningar avsevärt.
- Häng djurkroppen i ett avsvalningsutrymme under natten. Därefter i ett kylutrymme med en temperatur runt 4 grader. Vid över 10–12 grader sker snabb bakterietillväxt. Då får köttet hänga endast en kort tid och den viktiga mörningsprocessen förkortas.
Vid styckningen
- Var noga med hygienen. Ha rena händer, redskap och bänkar under hela styckningen. Använd gärna handskar och byt dem flera gånger!
- Vakuumförpacka bitarna. Det ökar både kvalitet och hållbarhet. Luftkontakt innebär risk för bakterier och uttorkning.
Källa: Viltakademin
Andra läser också
Kul att du vill följa !
För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.
Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.
Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.