tisdag 19 mars

Viltsmak

Gräddig viltgryta med kantareller. Foto: Lena Runer

Fyra recept på läckra viltgrytor

Öl, rödvin, cider, portvin, whisky… I många grytrecept får en skvätt alkohol förhöja smaken. Här kommer fyra grytrecept.

Gräddig viltgryta med kantareller

4 personer
600 g viltgrytbitar
olja och smör till stekning
1 gul lök, skalad och hackad
2 klyftor vitlök
1 morot, i slantar
2 dl vispgrädde
ev 1/2 – 1 dl portvin
2 msk dijonsenap
1 liter kantareller eller annan svamp
200 g små steklökar, skalade
salt och peppar

 

Bryn köttet med olja och smör i en gryta. Tillsätt lök, vitlök och morot. Låt fräsa någon minut till.

Tillsätt vatten så att det täcker köttet + cirka 2 tsk salt per liter vatten.

Sjud på svag värme cirka 2 timmar eller tills köttet känns mört. Sila bort löken och moroten och lägg tillbaka köttet i kokvattnet. Tillsätt grädde och senap. Koka ihop till lagom mängd vätska.

Bryn smålökarna i en stekpanna och lägg i köttgrytan.

Stek kantarellerna i smör i en stekpanna på hög värme. Låt svampen tappa vätska några minuter. Häll svampspadet i köttgrytan och rör om.

Tillsätt en skvätt portvin. Smaka av med salt och peppar.

Tillsätt mer smör i stekpannan med kantareller, och bryn tills svampen fått fin färg. Häll svampen över grytan vid servering.

Servera med pressad potatis och rårörda lingon.

 

Foto: Lena Runer

Vindoftande gryta med toscanska smaker till pasta

Med rödvin, vitlök, tomat och örtkryddor får köttet en mustig smak. Gott att servera till pasta. Helst ska köttet ligga i vinet över natten, men det går bra att hälla vinet direkt i grytan vid koket.

4 personer
600 g viltkött i små tärningar
75 cl liter rött vin till marinad
1 rödlök, hackad
1 morot i tärningar
2 stjälkar bladselleri i tärningar
1 kvist färsk rosmarin eller 1 tsk torkad
1 lagerblad
2 klyftor vitlök, hackade
1 burk krossade tomater
olja till stekning
salt och peppar
Parmesanost till servering

 

Dag 1.
Lägg köttet i en skål och häll över rött vin så att det täcker. Ställ in i kylen över natten.

 

Dag 2
Låt köttet rinna av, torka det torrt och bryn sedan bitarna i olja. Lägg i en gryta. Tärna löken, morötterna och bladsellerin och lägg i samma gryta som köttet. Tillsätt 1 kvist rosmarin, 1 lagerblad, två vitlöksklyftor och 1 burk krossade tomater. Häll på 5 dl av rödvinet.
Låt sjuda på lägsta värme 2-3 timmar eller tills köttet är så mört att det faller isär. Smaka av med salt och nymald svartpeppar.

Servera med pasta och riven parmesan.

 

Foto: Lena Runer

Chiligryta med öl och whisky

Chili är ett långkok som är perfekt att servera till många, med ett gott ljust bröd. I den här chilin kokas köttet i öl, och får smak av chili och whisky.
8 personer
1,6 kg viltkött i tärningar
4 gula lökar
4 vitlöksklyftor, skivade
5 dl ljust öl
7 dl vatten
1 köttbuljongtärning eller motsvarande fondkoncentrat
4 msk tomatpuré
1 msk paprikapulver, gärna rökt
1 röd chilifrukt
2 msk honung
2 tsk oregano
2 tsk spiskummin
ev 1 tsk malen koriander
30 g mörk choklad minst 70%
1 dl whisky
mot slutet:
2 burkar bönor

 

Till servering:

Ljust bröd eller nachos

 

Bryn köttet och lägg det i en stor gryta. Bryn också löken och lägg i grytan. Blanda ner resten av ingredienserna, förutom chokladen och bönorna som bara ska vändas i mot slutet.
Låt grytan småkoka minst två timmar eller tills köttet är mört och faller isär.Späd med vatten under koket om det behövs. Smaka av med salt.

Strax innan servering: Blanda i de färdigkokta bönorna och lite mörk choklad i bitar. Låt koka upp, rör om, och servera med ett gott vitt bröd eller med nachos.

 

Foto: Lena Runer

Cidergryta med äpple och senap

600 g viltkött i tärningar
2 gula lökar i klyftor
1 äpple i klyftor
1 msk fransk senap
5 dl torr äppelcider
3 dl vispgrädde
ev lite dragon
salt och peppar

 

Till servering:

Spetskål eller svartkål
Bacon

 

Fräs grytbitarna i olja och lägg i en gryta. Fräs löken och äpplet och lägg i samma gryta. Tillsätt cider, senap, dragon och låt sjuda cirka 2 timmar eller tills köttet är riktigt mört. Sila såsen, tillsätt grädde och smaka av med salt och peppar.

Servera gärna med spetskål eller svartkål som du fräst i panna tillsammans med lite bacon.

 

Recept: Lena Runer

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.