fredag 29 mars

Svårt skytte vid iskall vinterjakt

Vinterjakten i olika former är här och det gäller att vara väl förberedd. Många gånger kan det bli skytte på förhållandevis små mål på långa skjutavstånd, då tänker jag närmast på toppfågeljakten, men även vid jakt på varg och lo kan detta bli aktuellt.

Vinterjakten ger många gånger helt andra förutsättningar för skyttet än jakt under andra årstider.

Om vi till exempel tittar på förra säsongens licensjakt på varg, så var det väldigt extrema väderförhållanden med mycket snö och temperaturer under minus 30 grader på vissa håll. Detta gav jägarna svåra förhållanden som krävde att kroppen hölls tillräckligt varm för att kunna skjuta. Men sedan tillkommer några viktiga saker att tänka på inför vinterjakt.

Vapnet och inskjutning
Vid skytte mot mål med förhållandevis små träffområden gäller det för det första att vapnet är i bra kondition. Kontrollera ditt vapen så att alla stockbultar är dragna, att pipan ligger fritt från stocken, att kikarens fäste och optikringar är åtdragna.  Därefter gör du inskjutning med den ammunition som du ska jaga med och det duger inte att använda höstens inskjutning och tro att vapnet skjuter lika när det är många minusgrader ute.

Två decimeter på 100 meter
Om man skjuter in ett vapen mitt i prick när det är varmt under hösten så kan det skilja väldigt mycket om man testar vid till exempel minus 20 på vintern. Det finns inga givna regler för hur och hur mycket träffläget ändras, men det är mycket vanligt att man träffar lägre med kallt vapen och kall ammunition. Det kan i vissa fall skilja en till två decimeter i träffläge på 100 meter mellan varm och kall inskjutning och det kan vara skillnaden mellan träff, skadskjutning och bomskott.

Stöd och pipvingel
Det kan också bli skillnad om du skjuter med byxfickevarma eller kalla skott på vintern, så därför gör du inskjutningen med ammunition, som du hanterar på samma sätt som du tänker göra under jakten.  Alla dessa faktorer gör det givet att man måste göra vinterkall inskjutning av vapnet inför vinterkall jakt för att vara säker på hur vapnet skjuter.
Vid frihandsskytte utan stöd på 80 meters skjutavstånd, flyttas träffläget cirka tio centimeter om pipmynningen darrar en millimeter och på dubbla avståndet blir effekten 20 centimeter fel. Därför är det en given förutsättning att skjuta med stöd för att kunna avfyra ett bra skott.

Tänk på att alltid ta stöd mot vapnets framstock och aldrig direkt mot pipan. Vi har gjort tester som visar att man träffar upp till två till tre decimeter högre på 100 meter om man tar stöd mot pipan istället för mot framstocken.

Ballistik och vinter
Lär dig ballistik för din kula och kaliber, vilket finns att finna hos olika tillverkare. Men tänk på att när det är kallt så tappar kulan sin utgångshastighet jämfört med när det är varmt och detta gör att du får en annan ballistikkurva när det är kallt och kulan sjunker snabbare.

Om du har möjlighet så testa effekterna vid skytte på längre avstånd, vilket ofta kan bli aktuellt vid toppfågeljakt. Kom också ihåg att tänka på vindavdriften för kulan när det blåser.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev