Naturvårdsverket har delegerat rätten att besluta om järv- och björnjakt till flera län. Foto: Kjell-Erik Moseis & Daniel Birgersson

Här är länen som får besluta om björn- och järvjakt

Naturvårdsverket har gett ett antal länsstyrelser möjlighet att besluta om licensjakt på björn i år. Delegeringen för järv gäller färre län, men i två år.

Det är Naturvårdsverket som delegerar möjligheten att besluta om jakt på de stora rovdjuren till länsstyrelserna – om det anses möjligt att tillåta jakt.

I ett pressmeddelande skriver Naturvårdsverket att rovdjursstammarna visar att de bibehållit gynnsam bevarandestatus, och att de därför kan ge länsstyrelserna möjligheten att besluta.

Järv

Bara en gång tidigare har det varit möjligt för länsstyrelserna att besluta om licensjakt på järv. I år delegerar Naturvårdsverket möjligheten för de två kommande åren.

”Beslutet gäller i två år, vilket innebär att länen kan planera sin förvaltning mer långsiktigt”, skriver myndigheten i pressmeddelandet.

Det är länsstyrelserna i Jämtland, Norrbotten, Västerbotten och Västernorrland som ges möjlighet att besluta om licensjakt på järv.

Björn

För björn gäller delegeringen i ett år och berör Jämtlands, Norrbottens, Västerbottens, Västernorrlands, Dalarnas, Gävleborgs, Stockholms, Värmlands, Västmanlands, Västra Götalands, Uppsala och Örebro län.

– Även om antalet björnar ligger väl över både det nationella referensvärdet på 1 400 individer och miniminivåerna har vi sett en minskning i den senaste nationella populationsuppskattningen, säger Hanna Ek vid viltförvaltningsenheten på Naturvårdsverket i pressmeddelandet.

– Minskningen av stammen är en följd av en ökad licensjakt på björn. Även om effekten är väntad vill vi följa denna utveckling. För att komplettera beskattningsmodellen för björn avser vi att även ta fram underlag för hur olika uttag påverkar på nationell nivå. Därför har vi stannat vid ett ettårigt delegeringsbeslut avseende björn.

Björntilldelningen brukar beslutas av länsstyrelserna innan myndigheterna har semester i juli.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev