fredag 26 april

Förbundet och skogen i samtal om Viltdata

Viltdata har ibland varit det givna systemet för älgjakten, ibland har det inte ens funnits med på kartan. Men nu förs intensiva diskussioner mellan skogsbruket och Svenska Jägareförbundet för att hitta ett enhetligt system.

Vid ett förbundsstyrelsemöte blev det uppenbart att flera bolag inom skogsbruket höll på att vända Viltdata ryggen. Betydande delar av skogsbruket har gått samman kring Finnskogenalg.nu för att rapportera älgavskjutning och älgobs.
Detta fick förbundsordförande Björn Sprängare att agera.
– Jag ringde upp Mats Sandgren som är vd för SCA skog och föreslog att vi måste ha ett möte och diskutera detta. Han svarade ja direkt och bjöd in alla skogsdirektörer till ett möte. Och nu har vi haft det.

Struntar i historien
Från Jägareförbundets sida är det självklart att arbeta för Viltdata som rapporteringssystem.
Björn Sprängare– Vi började mötet med att slå fast att vi struntar i historien. Den kan vi inte ändra. Nu blickar vi framåt, säger Björn Sprängare.
Målet med att samla jägare och skogsbolag var att få igång en diskussion om hur alla parter ska kunna klara av att få in relevant fakta för älgförvaltningen. Och parterna var eniga om att det är en stor vinst – för alla – om det finns ett gemensamt system.
– Ofta bottnar meningsskiljaktigheter i att man inte har samma information. Vi ser positivt på möjligheterna att nu komma fram till gemensamma krav på hur systemet ska fungera, säger Mats Sandgren.
Björn Sprängare understryker att öppenheten i systemet är central.
– Vår värdegrund säger: Öppenhet, Respekt och Ansvar. Den delen måste systemet leva upp till. Och det kan Viltdata, säger han.

En projektgrupp
Nu har man tillsammans skapat en projektgrupp som består av två personer från Jägareförbundet och två från skogsbruket, därtill en styrgrupp bestående av skogsdirektörerna och Björn Sprängare, Peter Eriksson och Bo Sköld.
– Arbetet som ska göras kan enkelt beskrivas som att först titta över hur det fungerar idag – hur ser situationen ut? Därefter ska vi formulera en gemensam målbild för hur vi vill att det ska fungera, säger Björn Sprängare.
Han betonar att i detta arbete utgår man från Viltdata, men att det finns många frågor kvar att diskutera, bland annat ägarfrågan, finansiering med mera.
– För oss i Svenska Jägareförbundet är det självklart att vi ska vara med och förvalta älgen. Det är vårt viktigaste jaktvilt och utan vår medverkan kommer det inte fungera, säger Björn Sprängare.
Mats Sandgren bekräftar att förbundets värdegrund är viktig.
– Kan Jägareförbundet leva upp till detta så ser jag inga stora problem för att komma överens. Vi har bra dialog och en gemensam vinst i att få detta att fungera.

På jaktlagsnivåMats Sandgren
Skogsbruketsbolagens krav på systemet är att det ska vara användarvänligt, att få rapportering sker på jaktlagsnivå, samt att alla får tillgång till exakt samma information.
– De två systemen har lite olika fokus, vilket gör att de kompletterar varandra väl. Viltdata är ett rikstäckande system med strävan mot heltäckande rapportering från Sveriges jägarkår. Finnskogenalg är ett lokalt system, med målet att skapa bästa förutsättningar för förvaltning av lokala älgstammar. I en samverkan kring ett framtida gemensamt system kan fördelarna med de två viltdatabaserna utnyttjas på bästa sätt, säger Mats Sandgren.
– En viktig funktion för det nya systemet blir att på ett kvalitetssäkert sätt föra data vidare till den nya nationella älgportalen älgdata.se, som förutom att samla denna information från alla rapportörer i Sverige även innehålla data om exempelvis skogstillstånd och trafikolyckor.
Men till hösten kommer rapporteringen kring älgjakten att ske i flera olika system.
– Vi hinner inte komma i mål med detta arbete tills dess. Men går allt bra kan vi kanske ha ett enhetligt inrapporteringssystem hösten 2014. Det är i alla fall en ambition vi jobbar mot, säger Mats Sandgren.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev