I juni är det dags för förbundsstämma och det blir förändringar i styrelsen. Foto: Lars Nilsson

Inför årsstämman: De föreslås till Svenska Jägareförbundets styrelse

Svenska Jägareförbundets valberedning har lämnat sina förslag inför förbundsårsstämman, som i år hålls på Öster Malma 15–16 juni.

Valberedningens ordförande Bertil Jonsson har, tillsammans med den övriga valberedningen, tagit fram fem förslag på de poster som ska väljas på förbundets årsstämma.

Vad gäller ordförandeposten föreslås omval av Peter Eriksson, som varit förbundets ordförande sedan 2021.

Omval föreslås även av styrelseledamoten Frederik Treschow, som valdes in i styrelsen 2022.

Tre nyval

Tre sittande ledamöter har tackat nej till omval i förbundsstyrelsen: Gun Fahlander (norra valregionen), Rebecca Lundholm Krig (mellersta) och Madeleine Lilliehöök (södra).

Bertil Jonsson. Foto: Lars Nilsson

– Det är tre kvinnor som lämnar och valberedningens ambition har varit att inte minska andelen kvinnor i förbundsstyrelsen. Vi anser oss ha lyckats bra med det då vi föreslår tre nya kompetenta kandidater till styrelseuppdrag. Tre kvalificerade kvinnor – det anser vi i valberedningen är full pott, säger valberedningens ordförande Bertil Jonsson till Svensk Jakt.

De nya namn som föreslås är Eleonore Hedman, Mia Runnérus och Linda Mattisson-Olsson.

Internationell erfarenhet

Eleonore Hedman är 52 år och arbetar sedan 2020 som kommunchef i Norsjö kommun, Västerbotten. Hon har tidigare varit näringslivsutvecklare inom kommunen, och har även internationell erferenhet efter 17 år som bosatt i Frankrike där hon bland annat drev företag.

– Eleonore Hedman har en tydlig ledarskapsprofil och dessutom jaktlig erfarenhet, även internationellt, och bör kunna stärka det internationella arbetet, säger Bertil Jonsson.

Eleonore Hedman. Foto: Privat

Hedman kommer ursprunligen Vindelgransele, en ort i Lycksele kommun.

– Jakten var en del av min uppväxt, men jag flyttade utomlands som ung då blev det inte så mycket jakt under några år. När jag återkom till Sverige 2008 tog jag upp jakten igen och jägarexamen tog jag 2011. Det har mestadels handlat om älgjakt, men tillsammans med min särbo – som bor i Tyskland – jagar jag även en del vildsvin, berättar Eleonore Hedman för Svensk Jakt.

– Jag är medlem i Jägareförbundet, men har inga tidigare förtroendeuppdrag i förbundet, och kan förhoppningsvis bidra med lite utifrånperspektiv. Jag har också ganska god insyn i frågor som berör offentlig förvaltning.

Styrelseerfaren veterinär

Mia Runnérus, 66 år, är veterinär till professionen och har tidigare bland annat varit chef vid specialistdjursjukhuset Strömsholm. Hon arbetar i nuläget med olika projekt direkt under koncernledningen inom Evidensia. Runnérus är bosatt i Ramnäs, Surahammars kommun i Västmanland.

Mia Runnérus. Foto: Privat

– Mia Runnérus har omfattande dokumenterad styrelseerfarenhet från över 20 år i sådana sammanhang och kan, med sina kunskaper i frågor om verksamhetsledning tillföra styrelsen kompetens, säger Bertil Jonsson.

Även om hon inte själv är aktiv jägare har Mia Runnérus rört sig i jaktliga sammanhang i många år, tillsammans med sin make Anders, som är en flitig jägare.

– Jag gjort jägarexamens teoridel, men har inte gjort de praktiska proven och jagar inte själv med vapen. Däremot går jag ofta med som hundförare på olika jakter, säger Mia Runnérus till Svensk Jakt.

Som bosatt i ett vargtätt område har hon också egna erfarenheter av just detta rovdjur.

– 2014 fick vi 25 får rivna av varg här hemma på gården, säger Mia Runnérus.

Mia Runnérus inlägg på Facebook efter vargangreppet den 4 augusti 2014, då ett stort antal får dödades på familjens gård i Västmanland.

Starkt stöd från södra Sverige

Linda Mattisson-Olsson (50 år) är bosatt i Hallabro, Ronneby kommun, och är sedan många år aktiv i Jägareförbundet Blekinge.

– Linda Mattisson-Olsson har ett starkt stöd från många län i södra Sverige. Hon har varit kritisk i många frågor, och många vill se henne ta plats i styrelsen, säger valberedningens ordförande Bertil Jonsson.

Linda Mattisson-Olsson. Foto: Lars Nilsson

Linda Mattisson-Olsson har under ett antal år varit tongivande i kritiken som från vissa länsföreningar riktats mot Svenska Jägareförbundets förbundsstyrelse och ledning. Inte minst har hon framfört kritik mot det hon uppfattat som alltför hård central styrning av förbundet – och därmed ett minskat inflytande för länsföreningar och kretsar över förbundets ställningstaganden och agerande i olika frågor.

– Jag lärde mig tidigt att om man inte säger något alls, så håller man med. Det är därför jag ofta debatterar olika frågor vid Jägareförbundets länsordförandekonferenser och årsstämmor. Och många har kanske uppfattat det som att jag är kritisk till det mesta, men så är inte fallet. Jag tror att man med diskussioner kommer längre, och når bättre beslut, än om ingen säger något, säger Linda Mattisson-Olsson.

”Vill inte riskera dubbla stolar”

Linda Mattisson-Olsson valdes till ordförande i Jägareförbundet Blekinge 2018. Vid årets stämma – förra måndagen – lämnade hon den posten. Till ny ordförande i länsföreningens valdes Carl Douglas Lundgren.

– Jag var medveten om att valberedningen skulle föreslå mig, och vill inte ens riskera att sitta på dubbla stolar – som länsordförande och i förbundsstyrelsen samtidigt – så jag valde att träda tillbaka från ordförandeposten, men sitter fortfarande kvar i länsföreningens styrelse.

Vad tror sig Linda Mattisson-Olsson då kunna tillföra i Svenska Jägareförbundets styrelse, om hon blir invald där av årsstämman?

– När jag först blev tillfrågad sa jag att jag inte var intresserad av uppdraget om förbundet är splittrat inför min kandidatur, men efter att ha fått starkt stöd av många har jag omvärderat saken. Jag tänker så här: Om man är beredd att framföra kritik och lufta sina åsikter, som jag har gjort, då får man också vara beredd att göra jobbet. Så om Jägareförbundets årsstämma vill ha mig är jag beredd att göra det, säger Linda Mattisson-Olsson.

Fakta Förbundsstyrelsen

 

Valberedningens förslag

Förbundsordförande:
• Omval av Peter Eriksson (ett år)

Styrelseledamöter:
• Nyval av Eleonore Hedman (två år) – ersätter Gun Fahlander (avböjt omval)

  • Nyval av Mia Runnérus (två år) – ersätter Rebecca Lundholm Krig (avböjt omval)
    • Nyval av Linda Mattisson-Olsson (två år) – ersätter Madeleine Lilliehöök (avböjt omval)
  • Omval av Frederik Treschow (två år)

Svenska Jägareförbundets valberedning

Ordförande: Bertil Jonsson

Norra valregionen: Karl-Johan Ottosson, Anna Kumpula Kostet

Mellersta valregionen: Emil Stolpe Nordin, Jack Junel

Södra valregionen: Johan Krönmark, Jan Westlund

(Samtliga ledamöter i valberedningen valda på ett år)

 

Svenska Jägareförbundets nuvarande styrelse

(vald av årsstämman 2023)

Förbundsordförande

Peter Eriksson (vald till 2024)

Styrelseledamöter norra valregionen

Gun Fahlander (2024)

Birgitta Isaksson (2025)

Mikael Samuelsson (2025)

Styrelseledamöter mellersta valregionen

Lennart Johannesson (2025)

Rebecca Lundholm Krig (2024)

Hans Olsson (2025)

Styrelseledamöter södra valregionen

Anders Gruvaeus (2025)

Madeleine Lilliehöök (2024)

Frederik Treschow (2024)

Vid styrelsens konstituerande möte valdes Mikael Samuelsson till förste vice ordförande och Anders Gruvaeus till andre vice ordförande. Styrelsens arbetsutskott består av Peter Eriksson, Mikael Samuelsson, Anders Gruvaeus och Madeleine Lilliehöök.

 

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev