Viltköttet som betydelsefullt livsmedel betonas i riksdagens beslut om en nationell livsmedelsstrategi. Foto: Jan Henricson

Viltkött viktig del i livsmedelsstrategi

Behovet av att öka intresset för att äta viltkött betonas i den nationella livsmedelsstrategin som nyligen beslutades av riksdagen. För Jägareförbundet som länge arbetat för just detta är skrivningen en framgång.

När riksdagen tog sitt beslut skickade man också med ett antal riktade uppmaningar till regeringen. En av dessa punkter handlar om viltkött:

• Reglerna för distribution och försäljning av viltkött bör förenklas.

– En klar framgång för Jägareförbundet som arbetat länge och hårt med att öka politikernas intresse och förståelse för vilken viktig resurs viltköttet är, säger Magnus Rydholm som är kommunikationschef på Jägareförbundet.

 

Problem kan elimineras

I första hand handlar det om att förenkla för överlåtelse av vildsvinskött. I dag får sådant säljas till konsument endast om det passerat en vilthanteringsanläggning. Orsaken till det är gällande EU-regler samt rädslan för att trikinsmittat kött annars skulle nå marknaden.

– Det finns bland politiker en påtaglig oro för det, något man kan ha viss förståelse för. Men det finns metoder för att eliminera dessa risker, säger Magnus Rydholm.

Jägareförbundet förespråkar den tyska modellen där man hittat vägar för att runda EU-reglerna med bibehållen säkerhet.

Magnus Rydholm är kommunikationschef på Jägareförbundet. Foto: Jan Henricson

– I korta drag handlar det om att jägaren registrerar sig hos ansvarig myndighet och därigenom får ett id-nummer. När ett vildsvin fälls taggas det, och uppgifterna om taggen följer med när trikinprovet skickas till analys. Provsvaret är i sin tur märkt med taggens information samt id-nummer som ska bifogas eller visas upp i samband med att köttet överlåts, säger Magnus Rydholm.

 

Möjlig väg

Han har inte hört talas om att det varit några problem med systemet i Tyskland, utan att det har fungerat bra. Förbundet undersöker nu den saken närmare med tyska jägarorganisationer för att få svart på vitt att så är fallet.

– Jag tror att det är en framkomlig väg. Det skulle betyda mycket för intresset att jaga vildsvin om det blir lättare att få avsättning för köttet. I det arbetet får vi stöd från andra organisationer, bland annat från LRF, säger Magnus Rydholm.

 

Genomslag i arbetet

När arbetet med livsmedelsstrategin inleddes fick viltköttet en nedtonad betydelse som en värdefull resurs. Något om renkött nämndes, men i övrigt inte mycket, även om landsbygdsministern berörde viltköttets betydelse i samband med intervjuer.

– Vi tog upp det i samband med att landsbygdsministern arrangerade en hearing med intressenter där han ville ha inspel. Att förbundets tankar har fått genomslag är förstås positivt, säger Christina Nilson-Dag som arbetar med att sprida intresset för att äta viltkött hos allmänheten.

 

En landsbygdsfråga

Christina Nilson-Dag vill öka intresset för viltkött hos allmänheten. Foto: Jan Henricson

Nilson-Dag menar att viltköttet ligger rätt i tiden med tanke på det stora intresset för att äta ekologiskt och närproducerat. Hon säger också att det inte bara handlar om jakten som sådan, utan att det också är en landsbygdsfråga.

– När viltköttets betydelse betonas i riksdagsbeslut om en nationell livsmedelsstrategi bidrar det till en positiv utveckling på landsbygden. Det kan handla om vilthanteringsanläggningar men också om jakten som näring samt förädling och försäljning av viltköttprodukter i gårdsbutiker, för att ta några exempel.

Enligt Christina Nilson-Dag är det viktigt att budskapet om vildsvinsköttets fina kvaliteter når ut till konsumenterna.

– Den hårda kritiken mot vildsvinen, benämningen på dem som skadedjur, bidrar till att vildsvinskött får dåligt rykte och vilthanteringsanläggningar får svårt att få avsättning för köttet. Det är naturligtvis inte bra eftersom det är ett nyttigt och delikat kött, säger Christina Nilson-Dag.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev