Kaj Ovesson påtalade flera gånger vikten av att iaktta noggrann hygien vid kötthantering. Foto: Uno Strand

Fullt hus vid styckningskurs

Premium

Österlens och Sydskånes jaktvårdskretsar har under flera år genomfört ett samarrangemang, en styckningskurs ledd av ”styckmästaren” Kaj Ovesson. Efter uppehåll på grund av pandemin har nu styckningskursen återupptagits och utvidgats till att omfatta hela Skånes jägare och platsen har flyttats från Skillinge till Agusa.

Jägareförbundet Skåne har som bekant tagit över ansvaret för Agusa vilthägn med ambitionen att göra Agusa till ett kurscentrum, ett ”mini-Öster-Malma”. Där ska man utbilda jägare i artkännedom och genomföra utbildningsjakter på klövvilt i form av vaktjakter och drevjakter.

Festlig återinvigning av skånskt vilthägn

Ambitionen är att utbilda även under den mörka delen av dygnet och då förbättra kunskapen om nyttjandet av de hjälpmedel som finns för den typen av jakt.

Peter Nilsson, ordförande i Österlens jaktvårdskrets, inledde kurskvällen med att hälsa de 21 deltagarna välkomna och informerade om länsföreningens ambitioner. Han betonade att förutsättningen för att Jägareförbundet Skåne ska klara av att verkställa ambitionerna, är att tillräckligt många frivilliga medlemmar ställer upp och hjälper till som funktionärer.

Verksamheten på Agusa genomförs ju till skillnad från tidigare helt på ideell basis.

Dov och vildsvin

Taktpinnen lämnades därefter över till Kaj Ovesson som på ett pedagogiskt och proffsigt sätt förevisade först hur man styckar en dovhjort och sedan efter fikapaus ett vildsvin. Djuren var skjutna på Agusa och hade därefter omhändertagits och besiktigats vid lokalt gårdsslakteri.

Kaj Ovesson påtalade flera gånger vikten av att iaktta noggrann hygien, att tvätta händerna noga och ofta, eller om man använder engångshandskar, att byta till nya sådana under arbetets gång.

Lämpliga redskap, olika typer av knivar, köttsåg, stadig arbetsbänk och elektrisk slipmaskin förevisades.

Utmed hinnorna

Deltagarna fick lära sig hur man vid styckningen följer och skär utmed de hinnor som finns i de olika köttdelarna, skillnaden i kvalitet på olika styckningsdetaljer samt tips på hur man tar omhand och tillagar dem efter styckning.

Grundprinciperna vid styckning av hjort och vildsvin är desamma, även om det som Kaj Ovesson påpekade finns några saker som skiljer. Till exempel att på hjorten friläggs vid benfri styckning ytterfilén, medan man när det gäller vildsvinet i stället oftast låter benet vara kvar i kotlettraden och sedan skär ut kotletter.

En intressant detalj som nämndes var ”pluman”. Detta är en saftig och mör fjäderformad detalj från grisens framdel som lämpar sig utmärkt för grillning.

Värmande applåder

Att kursdeltagarna uppskattade kvällens lektion märktes av de värmande applåder som Kaj Ovesson och hans medhjälpare fick efter genomförandet.

Flertalet deltagare fick också möjlighet att köpa med sig gott och väl ett kilo viltkött hem till subventionerat pris.

De fick avslutningsvis också en rekommendation att repetera kvällens styckningslektion genom att på sin hemmadator titta på Svenska Jägareförbundets digitala gratiskurs i ämnet.

 

Uno Strand

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev