Jägareförbundet har under många år välkomnat jägare som vill träna och testa sina vildsvinshundar till Agusa vilthägn. Nu hoppas hägnägaren Sveaskog att någon annan tar över verksamheten. Foto: Jan Henricson

Agusa vilthägn ute för upphandling

Premium

Agusa vilthägn som Jägareförbundet har drivit länge har lagts ut för upphandling. Markägaren Sveaskog söker i första hand en arrendator som kan bedriva hägnet vidare, så som det ser ut i dag.

Under många år har Jägareförbundet genomfört utbildningsjakter samt träning och test av vildsvinshundar i ett hägn i Agusa, som ligger i närheten av Degeberga i Tomelilla kommun i östra Skåne.

Efter den 30 juni lämnar man emellertid anläggningen. Orsaken är ekonomisk, då driften av hägnet inte ingår i upphandlingen av statliga uppdrag, har företrädare för förbundet tidigare sagt till Svensk Jakt.

 

Jägareförbundet har sagt upp Agusahägnet

Mycket vilt

Nu lägger alltså Sveaskog ut arrendet av vilthägnet för upphandling.

I underlaget beskrivs Agusahäget som 180 hektar stort med mindre hundträningshägn och ett avelshägn.

Sveaskog äger en basuppsättning vilt i hägnet som ska finnas vid jaktårens slut. Det rör sig om 100 vildsvin, 15 dovvilt och 15 kronvilt, exklusive årets kultingar och kalvar.

 

Två förslag

I underlaget finns en brasklapp. Sveaskog har ännu inte nått någon överenskommelse om hur man ska lösa frågan om nät och stolpar till hundträningshägnen samt två byggnader som finns på området. Dessa ägs av Jägareförbundet.

Om man inte når en lösning kommer detta att rivas, sägs det i anbudsunderlaget. Därför vill man ha två prisförslag på arrendet, ett så som Agusa ser ut nu, och ett då hundträningshägn och grishus är borttransporterade.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev