Paul Andersson blåste igång invigningen med jakthorn och Haakon Mattson klippte bandet. Foto: Michael Hansson

Festlig återinvigning av skånskt vilthägn

Det var festligt så det förslår när Agusa vilthägn på Österlen återinvigdes 13 augusti.

Jakthorsblåsaren Paul Andersson bjöd på sköna toner för 70-talet besökare och unge Haakon Mattson klippte bandet som hade satts upp mellan slakteriet och ett av träningshägnen.

Alla erbjöds en rundtur i anläggningen med hjälp av utsättningsvagnar. Uppe vid kurslokalen grillades det korv till de som ville köpa lunch. Många av länsföreningens förtroendevalda och andra engagerade fanns på plats för att informera och samla in synpunkter.

 

På väg ut på upptäcktsfärd i Agusa vilthägn. Foto: Michael Hansson

Tvekade inte

Jägareförbundet Skåne har länge velat satsa på att utveckla Agusa till ett skånskt mini-Öster Malma. När möjligheten dök upp att ta över efter Svenska Jägareförbundet fanns ingen tvekan. 

Skåningarnas ordförande Lasse Persson talade varmt om de planer och förhoppningar som finns. Hägnets hundansvarige, Magnus Gröndahl, berättade och svarade på frågor om hundverksamheten. Värmen gjorde att man avstod från att visa träning av vildsvinshundar.

– Vi räknar med att kunna starta träningen i hägnen i september då det förhoppningsvis har blivit lite svalare. Tider att boka kommer att dyka upp på Jägareförbundet Skånes hemsida, säger Magnus Gröndahl.

Nya krafter tar över vilthägn

Göran Lilja hade fullt upp vid grillen. Åtgången av korv var imponerande. Foto: Michael Hansson

Låga priser

På Agusa finns flera hundträningshägn och nyligen kom klartecken från Svenska Kennelklubben att verksamheten under Jägareförbundet Skåne har godkänts som ett av sju diplomeringshägn i Sverige, det enda söder om Jönköping. 

Priserna har satts lågt inledningsvis. Träning och diplomering sker med instruktör och kostar 750 kronor för medlemmar i Svenska Jägareförbundet och 900 kronor för icke medlemmar. 

 

Magnus Gröndahl, Peter Nilsson och Lasse Persson hjälptes åt med informationen vid invigningen. Foto: Michael Hansson

I Agusa finns flera hundträningshägn. Foto: Michael Hansson

Andjakter återupptas

Inventering av viltet pågår och det finns gott om framför allt vildsvin och dovvilt. I huvudhägnet finns också en kronviltstam. Möjligheten att anmäla sig till länsföreningens jakter kommer att annonseras efterhand. Andjakterna, som har varit pausade några år, kommer att återupptas redan under hösten.

 

Michael Hansson

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev