söndag 26 september

Publicerad 13 november 2019 - 19:35

Foto: Anders Jarnemo, Melker Dahlstrand, Mostphotos

Vildsvinsfrågan störst i riksdagen – vargen inte lika het

Premium

Den enskilt viktigaste frågan bland jaktmotionerna till riksdagen är den om vildsvin. Vargfrågan är inte lika het bland riksdagens ledamöter.

Miljöpartisten Rebecka Le Moine (MP) bekänner färg i vargfrågan i en motion. Hon anser att Svenska Jägareförbundet sitter på dubbla stolar i rovdjursfrågan och att förbundets allmänna uppdrag i stället borde ligga hos Naturvårdsverket, som kunde upphandla delar av uppdraget från naturvårdsorganisationer. De sju miljoner kronor som Jägarnas Riksförbund får ur Viltvårdsfonden anser hon helt ska stoppas så länge det förbundet har en nollvision för varg.

 

Samförvaltning

Regeringskollegan Socialdemokraterna representeras av Mikael Dahlqvist, Gunilla Svantorp och Lars Mejern Larsson i en motion om varg. De anser att Värmland får bära en allt för tung del av vargbördan och vill att regeringen ser över möjligheten till samförvaltning med Norge. Det vill även moderaten Pål Jonson samt centerpartisterna Daniel Bäckström och Peter Helander.

Övriga motioner om varg kommer från borgerliga partier som på olika sätt vill begränsa storleken på vargstammen och underlätta för landsbygdsbefolkning som berörs av varg.

 

Förenkla försäljningen

De många motionerna om vildsvin har mycket gemensamt och kommer från både borgerligt och socialdemokratiskt håll. Riksdagsledamöterna vill på olika sätt hejda vildsvinens framfart genom att förenkla försäljning av vildsvinskött. Framför allt centerpartister, men även andra, vill se en ökad avskjutning av vildsvin, vilket givetvis hänger samman med partiets engagemang för lantbruket.

 

Förbud mot fällfångst

Magnus Persson (SD) vill dock se ett förbud mot fällfångst av vildsvin. ”Vildsvin är ett matnyttigt, stresskänsligt samt flocklevande vilt med en komplicerad social struktur, vilket gör att fällfångst ej är lämplig. Utifrån SVA:s studie kan man dra slutsatsen att fällfångade vildsvin blir betydligt sämre mat”, skriver han i en motion.

 

Stängsel och drönare

I en samlingsmotion om areella näringar vill Magnus Oscarsson med flera kristdemokrater införa statligt stöd för stängsling av odlingar för att hindra klövvilt och för inköp av vildsvinsfällor. Man vill också tillåta drönare vid vildsvinsjakt. Kristdemokraterna vill i sin budgetmotion avsätta 100 miljoner kronor per år till ett ”vildsvinspaket” som innehåller olika åtgärder mot vildsvinen och ersättning för drabbade lantbrukare.

Centerns, Moderaternas, Kristdemokraternas och Sverigedemokraternas stora samlingsmotioner om jakt innehåller även de ett flertal yrkanden i frågor om varg och vildsvin.

Skribent

Marie Gadolin

marie.gadolin@svenskjakt.se

Kommentera artikeln

Vad tycker du? Här kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Du behöver skapa ett konto och logga in först.
Tänk på att hålla god ton, inte byta ämne och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.
Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort.
Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen Svenskjakt.se.

Visa kommentarer

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar
Här kan du annonsera vapen
Annonstorget med allt från hundar till jaktvapen
Provläs Svensk Jakt digitalt
Bläddra i senaste numret
Drömjakt
Här finns någonstans att jaga
Vi testar – på riktigt!
Svensk Jakts tester kan du lita på
Gott från vilt
Tips på hur du lagar vilt på bästa sätt
Skriv en debattartikel
Här förs debatten i Jägarsverige

Senaste från Annonstorget

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

Samtidigt på JaktPlay

Svensk Jakt på Instagram