Publicerad 13 november 2019 - 09:35

Gudrun Brunegård (KD) vill se fler viltstängsel uppsatta utmed olycksdrabbade vägar. Foto: Jan Henricson

Riksdagsmotioner i korthet

Premium

Viltstängsel utmed fler vägar och en särskild brottskod för smitning från trafikolycka med vilt, är några exempel ur den digra motionsskörden om jaktfrågor.

Gudrun Brunegård (KD) motionerar om att det bör sättas upp fler viltstängsel vid vägar med hög olycksfrekvens. Det vill även Kjell-Arne Ottosson (KD) som också vill se längre sträckor med viltvarningssystem.

Magnus Persson (SD) vill se ett förbud mot jakt på klövvilt med hund efter den 31 januari. I en annan motion skriver han att jakt med löshund ska klassas som kulturarv och föras upp på FN-organet Unescos lista. Detta motionerar också Kjell-Arne Ottosson (KD) om.

Magnus Persson (SD) vill även förlänga jakttiden på rödräv i Skåne, Blekinge och Halland från 28 februari till 15 mars.

Anders Åkesson och Per Schöldberg, båda (C), vill se en lagändring för användandet av övervakningskameror för att göra vildsvinsjakt mer effektiv och göra det lättare att upptäcka invasiva arter.

Jakten engagerar riksdagen

Åsa Coenraads (M).

Tre moderater med Åsa Coenraads som förstanamn vill att regeringen får i uppdrag att se över syftet, den lokala förvaltningen, med länens viltförvaltningsdelegationer. Det ökade inflytandet för miljö- och naturvårdsintresset orsakar en skev proportionalitet gentemot äganderätten samt jakt- och viltvårdsintresset, som fortsatt bara har en representant i viltförvaltningsdelegationerna, skriver de. I en motion skriven av Coenraads och Mats Green (M) anförs att man bör återgå till den tidigare ordningen för viltförvaltningsdelegationernas sammansättning.

Åsa Coenraads och John Widegren, båda (M), vill att statistiken för jaktbrott renodlas och att det införs en särskild brottskod för trafikskadat vilt vid smitningsolyckor, för att kunna urskilja jaktbrott med uppsåt från rena trafikolyckor.

 

Ny viltmyndighet

Sten Bergheden (M) motionerar ånyo om att en ny viltmyndighet bör förläggas i Skaraborg. I en annan motion vill han att möjligheterna att även jakt och skytte får del av friskvårdsförmånen, ska ses över.

Saila Quicklund (M) anser att det är viktigt att jakt är tillgänglig för alla, hon motionerar därför om tydligare krav på länsstyrelserna att inte höja prisnivåerna för jakt på statens marker mer än konsumentprisindex.

Runar Filper (SD) vill öka kunskapen om jakt och vilt från unga år. Genom att införa teoridelen av jägarexamen som frivilligt tillvalsämne i högstadiet och gymnasieskolan, skulle man kunna öka kunskapen om jakt och vilt redan från unga år, samtidigt som det kan vara ett steg i rätt riktning för ökat intresse av viltkött, som är det mest miljövänliga kött man kan äta, anför han i sin motion.

 

Terrängfordon

Tre liberaler, med Lina Nordquist som förstanamn, vill att regeringen ska förbättra möjligheten att använda terrängfordon för jägare med funktionsnedsättning.

Erik Ottoson (M) vill att viltkameror och viltkameror enbart ska behöva märkas med Naturvårdsverkets jägar-id, för att kravet om upplysningsplikt ska anses vara uppfyllt.

 

I en motion från Moderaterna yrkas det att statliga Sveaskog säljs ut. Foto: Lars-Henrik Andersson

Moderaten Ida Drougge vill sälja statliga Sveaskog. Staten bör ta ansvar för ett hållbart skogsbruk genom lagstiftning och kontroller, inte genom att agera storägare, skriver hon.

I en större motion om kommunikationer och infrastruktur vill fem moderater med Jessika Roswall som förstanamn öka anslaget för eftersök av trafikskadat vilt med 20 miljoner kronor årligen år 2020, 2021 och 2222.

Elisabeth Falkhaven (MP) motionerar om att regeringen bör återkomma med ett förslag om hur ett ökat och tydligare markägaransvar avseende jakt på för ändamålet uppfödda och utsatta fåglar kan utformas.

 

Jägareförbundets uppdrag

Helén Pettersson (S).

Helén Pettersson (S).

Helén Pettersson (S) vill värna acceptansen för älgförvaltningen och bibehålla brunstuppehållet i de delar av landet där älgjakten startar i september. Hon motionerar också, som hon gjort tidigare år, om att säkerställa Svenska Jägareförbundets jakt- och viltvårdsuppdrag. ”Vi behöver slå vakt om vår svenska modell och vara mycket tydliga med att det allmänna uppdraget inte faller inom ramen för verksamhet som omfattas av lagen om offentlig upphandling”, skriver hon.

Partikamraten Monica Haider vill göra det allmänna uppdraget flerårigt.

Skribent

Marie Gadolin

marie.gadolin@svenskjakt.se

Kommentera artikeln

Vad tycker du? Här kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Du behöver skapa ett konto och logga in först.
Tänk på att hålla god ton, inte byta ämne och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.
Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort.
Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen Svenskjakt.se.

Visa kommentarer

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar
Gott från vilt
Tips på hur du lagar vilt på bästa sätt
Provläs Svensk Jakt digitalt
Bläddra i senaste numret
Här kan du annonsera vapen
Annonstorget med allt från hundar till jaktvapen
Skriv en debattartikel
Här förs debatten i Jägarsverige
Drömjakt
Här finns någonstans att jaga
Vi testar – på riktigt!
Svensk Jakts tester kan du lita på

Senaste från Annonstorget

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

Samtidigt på JaktPlay

Svensk Jakt på Instagram