söndag 26 september

Publicerad 13 november 2019 - 11:45

Moderaterna och Sverigedemokraterna står för de flesta riksdagsmotionerna i vapenfrågor. Personen på bilden har inget samband med texten. Foto: Martin Källberg

De vill se förenklingar för jaktvapen

Premium

Ett flertal motioner till riksdagen vill på olika sätt förenkla vapenreglerna för jägare och andra lagliga vapenägare.

Lars Beckman (M).

Från moderaterna kommer ett antal riksdagsmotioner som rör vapen och vapenägande. Lars Beckman (M) skriver i en motion:

” Polisens utmaningar att komma tillrätta med de kriminellas vapeninnehav ska inte maskeras med krav på mera krångel för landets legitima vapenägare. Polisen måste ha resurserna, kompetensen och styrningen för att kunna komma tillrätta med kriminella vapenbärare utan att det ska drabba laglydiga idrottskyttar och jägare.”

Han yrkar på förenklingar för legitima vapenägare. I en annan motion skriver han att polisen inte ska bedöma jaktvapens lämplighet då detta redan görs av Naturvårdsverket.

 

Handläggningstider

Marléne Lund Kopparklint (M) vill i en motion begränsa utrymmet för Polismyndigheten att ta fram föreskrifter och allmänna råd som kan försvåra eller stoppa sportskytte eller jakt. Hon vill i en annan motion att vapenlagstiftningen moderniseras så att den motsvarar jaktens och sportskyttets behov, till exempel genom att flytta vissa administriva uppgifter från Polisen till annan myndighet.

Sten Bergheden (M) anser att de långa vapenhandläggningstiderna inte följer lagen och vill att regeringen förtydligar för ansvarig myndighet att den ska följa lagar och regler. Han vill också att företag som förlorar pengar på de långa handläggningstiderna ska kompenseras ekonomiskt.

Moderaterna Åsa Coenraads och Mats Green vill att lagstiftningen ses över så att begränsningen till max fyra skjutvapen för jakt- och målskytteändamål utan särskilt tillstånd avskaffas. De anser att begränsningen går ut över målskytte och träning. I en annan motion vill de båda samt Lars Püss (M) underlätta förvaring av ammunition av annan kaliber än den som vapenlicensen tillåter.

Cecilia Widegren (M) motionerar om att Sverige i likhet med Finland bör tillåta bågjakt.

 

Regler för enhandsvapen

Även från Sverigedemokraterna kommer att antal motioner gällande vapen. Magnus Persson vill att regeringen ser över reglerna gällande licenser för enhandsvapen till jakt och ta fram ett förslag med tillfälliga licenser knutna till uppdraget som eftersöksjägare inom Nationella viltolycksrådet. Han motionerar också om att utöka tillståndet för antalet skott i halvautomatiska hagelvapen från 2+1 till 5+1.

Fem andra Sverigedemokrater med Adam Marttinen som förstanamn har skrivit en motion med ett flertal yrkanden i jaktvapenfrågor, bland annat om att svensk vapenlag ska stå över EU:s direktiv och inte tvärtom. De vill också se en ny tillståndsmyndighet för vapenlicenser, avskaffa femårslicenser, att det ska vara tillåtet att tillfälligt förvara licensbelagda vapen i andras vapenskåp och att utöka vapengarderoben, med mera.

Centerns, moderaternas och kristdemokraternas stora samlingsmotioner om jakt innehåller även de ett flertal yrkanden om vapen.

 

Kontroll av vapenhandel

Från regeringspartiet Socialdemokraterna motionerar Mattias Jonsson och Anna Johansson om ökad kontroll vid överlåtande av vapenhandlarlicenser.

De skriver: ” Vi vill att regeringen ser över behovet av att, inför ett förvärv eller övertagande av ett bolag som driver vapenhandel, genomföra både inventering och nödvändig kontroll utan anmärkning.”

Skribent

Marie Gadolin

marie.gadolin@svenskjakt.se

Kommentera artikeln

Vad tycker du? Här kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Du behöver skapa ett konto och logga in först.
Tänk på att hålla god ton, inte byta ämne och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.
Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort.
Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen Svenskjakt.se.

Visa kommentarer

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar
Gott från vilt
Tips på hur du lagar vilt på bästa sätt
Skriv en debattartikel
Här förs debatten i Jägarsverige
Provläs Svensk Jakt digitalt
Bläddra i senaste numret
Drömjakt
Här finns någonstans att jaga
Här kan du annonsera vapen
Annonstorget med allt från hundar till jaktvapen
Vi testar – på riktigt!
Svensk Jakts tester kan du lita på

Senaste från Annonstorget

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

Samtidigt på JaktPlay

Svensk Jakt på Instagram