Skarvfrågan är ett återkommande ämne i motioner till riksdagen. Foto: Jan Henricson

Jakten engagerar riksdagen

Premium

Av de 3 370 riksdagsmotioner som lämnats in under den allmänna motionstiden hösten 2019, berör över 80 jakt, vilt och jägare. Fyra partier, Centern, Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna, tar större grepp om de jaktliga frågorna i varsin omfattande samlingsmotion.

Att jakt engagerar Sveriges riksdagsledamöter är ingen överdrift att påstå. Återigen är det en diger skörd av jaktmotioner som ska behandlas i riksdagen. Som tidigare år kan man konstatera att det är de tre v:na som dominerar – vapen, varg och vildsvin. Många motioner känns också igen från tidigare år, får man inte som man vill provar man igen.

 

Säl och skarv

Jakt på säl och skarv är ett annat kärt ämne att motionera om. Ett drygt tiotal borgerliga motioner handlar om att man vill införa allmän jakt på skarv, licensjakt på säl och handel med sälprodukter.

Även socialdemokraten Åsa Lindestam vill i en motion sätta stopp för skarvens utbredning:
– Skarven är numera en olägenhet vid vår Östersjökust. Från att ha varit en sällsynt gäst så är den numera till numerären mycket frekvent. Förutom hotet mot fisken så är den också ett sanitärt problem då den vid kolonier nära fast och fritidsbebyggelse dödar växtlighet och sprider stank. Stammen måste decimeras. Ett sätt att göra det är via undantag i fågeldirektivet tillåta allmän jakt. Ett annat är att pricka ägg. Regeringen bör se över vilka åtgärder som borde vidtas mot skarven, skriver hon.

 

Aktivism

Att djurrättsaktivism har blivit ett ökande problem inte bara för lantbrukare och djuruppfödare, utan även för jägare, visar fem borgerliga motioner som vill se åtgärder av olika slag.

Moderaterna Camilla Waltersson Grönvall och Sofia Westergren vill att lagstiftning och straffsatser ses över, i syfte att kunna stoppa djurrättsaktivister från att förstöra för lagliga djurägare och jägare. Deras partikolleger Betty Malmberg och Marléne Lund Kopparklint vill att Säpo får i uppdrag att kartlägga djurrättsaktivister och vill se en särskild brottskod för denna typ av kriminalitet. Detta och mer därtill vill Kristina Yngwe (C). Hon tar också upp problematiken med eftersöksjägare som, ute på statens uppdrag, utsätts för hot och trakasserier.

Även Åsa Coenraads (M) motionerar i frågan.

– Den här typen av brottslighet måste tas på större ansvar och straffpåföljderna behöver bli strängare, anser hon.

I en SD-motion med Runar Filper som första namn av fem, krävs detsamma.

 

Stora samlingsmotioner

Svensk jakt och viltvård kallas en större motion från Sverigedemokraterna som innefattar partiets syn på det mesta inom jakten. Den innehåller 32 yrkanden i jaktrelaterade frågor.

Moderaterna har gjort motsvarande, deras samlingsmotion kallas Jakt och viltvård och innehåller 28 yrkanden.

30 yrkanden kommer från Kristdemokraterna i deras motion som också den kallas Jakt och viltvård.

I motionen En hållbar jakt har Centerpartiet 20 yrkanden.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev