Älgstammens storlek avgörs till stor del genom jägarnas inställning, skriver debattören. Foto: Ingemar Pettersson

Vikande älgstam ger dyrare älgjakt

Länsstyrelsen chockhöjer fällavgifterna i Gävleborgs län inför höstens älgjakt. Anledningen är att det skjuts färre älgar i länet och avgifterna höjs för att finansiera länsstyrelsens allt dyrare administration.

Från och med i höst kommer det kosta 900 kronor att fälla en vuxen älg i Gävleborgs län. För en kalv är fällavgiften 300 kronor. 

Det är en fördubbling av fällavgiften från förra hösten då det kostade 450 kronor att fälla ett vuxet djur och 150 kronor för en kalv.

Finansieras av jägarna

Länsstyrelsen skriver i sitt nya beslut att älgförvaltningen i huvudsak finansieras via jägarnas fällavgifter. Intäkterna tillförs älgvårdsfonden varefter ersättning för kostnaderna för förvaltningen betalas ut som bidrag ur fonden. 

Länsstyrelsen förväntar sig en fortsatt lägre avskjutning av älg i Gävleborgs län samt att kostnaden för myndighetens administration av älgjakten kommer att öka.

Kritik från flera håll

Beslutet om en fördubblad kostnad för jägarna har fattats av länsstyrelsen trots att det riktades kritik från flera håll vid det senaste mötet för länets viltförvaltningsdelegation, ett möte som hölls den 26 maj. 

Kritik som lyfts har bland annat varit att det befintliga överskottet som finns i älgvårdsfonden bör kunna nyttjas. En annan synpunkt som lyftes vid mötet var att det är orimligt dyrt att finansiera systemet och att det kommer bli dyrare desto färre älgar som fälls. 

Andra lösningar

Vidare att en höjning kan komma att påverka en redan minskande jägarkår negativt och att det därmed blir ännu dyrare för den enskilda jägaren med höjda avgifter.

Till sist har även frågor väckts om det gick att minska på vissa utgifter, exempelvis arvodet till ledamöter i älgförvaltningsgruppen samt kostnaden för länsstyrelsens administration.

Dyrare för jägarna

Men länsstyrelsen väljer den dyrare vägen för jägarna. Myndigheten skriver i sitt beslut att man utifrån nuvarande kalkyl ser att det finns fog för en höjning av fällavgifterna för att älgförvaltningen ska kunna finansiera sig själv utan att behöva stödjas av andra medel som inte är ämnade för älgförvaltningen. 

Länsstyrelsen anser även att det finns ett värde att även framledes kunna medge bidrag för upprustning av länets skyttebanor och att till viss del främja forskning som leder förvaltningen av älgen framåt.

Sämre men dyrare jakt

Sammantaget innebär detta att jägarna i Gävleborg nu får en dyrare älgjakt samt att jägarkåren kan förvänta sig en allt sämre avkastning i form av fällda älgar.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev