Vargtiken som fött hybridvalpar norr om Katrineholm är skjuten.

Vargtiken som fött hybridvalpar norr om Katrineholm är skjuten. Karta och foto: Länsstyrelsen i Södermanland.

Vargtiken som fött hybrider är skjuten

Vargtiken som har fött hybridvalpar norr om Katrineholm är skjuten. SVA:s obduktion av fem av de fällda djuren visar att den vuxna vargen är identiskt med den tik som spårats i området och som är moder till hybriderna.

Fem av sju skjutna djur har obducerats. En av dem är en vuxen tik som klassas som varg.

Genom DNA har Statens Veterinärmedicinska Anstalt, SVA, slagit fast att vargtiken är moder till hybridvalparna i Bie norr om Katrineholm.

 

Har fött valpar

Vid undersökningen av livmodern har veterinärerna hittat ärr efter sju foster.

– Detta betyder att tiken har varit dräktig med sju foster, men det går inte att med säkerhet säga om alla sju överlevt eller inte. Det betyder att det kan vara hybrider mellan hund och varg kvar i området, skriver länsstyrelsen i Södermanland på sin hemsida.

I samband med den skyddsjakt som fortfarande pågår finns både syn- och spårobservationer som tyder på att flera djur finns kvar i området.

 

Viktigt att få bort tiken

Länsstyrelsen har tidigare bedömt det som viktigt att skjuta tiken. Att hon valt att para sig med en hund anses som ett oönskat beteende.

I området kan även finnas en vuxen hane som bedöms vara varg. Den ska ha bildat par med tiken efter att hon parade sig med en hund.

Länsstyrelsen har utökat skyddsjaktområdet och antalet djur som får skjutas. Sju av totalt åtta tillåtna djur har fällts.

 

Valpar skjutna

Av de fem djur som SVA obducerat var tiken den enda vuxna. Fyra bedöms som valpar, och två har genom DNA-analys klassats som hybrider mellan hund och varg. Flera av dem har varit svarta, eller mörka, i pälsen.

Analysen på de två andra bedöms komma i början av januari.

Länsstyrelsen gör ändå bedömningen att alla valpar är hybrider ur samma kull, då inga andra föryngringar är kända i området.

 

 

Skyddsjakten pågår

Under skyddsjakten har totalt sju djur skjutits. Hur de två övriga djuren bedöms framgår inte av länsstyrelsens redovisning.

– Skyddsjakten fortsätter som planerat tills det kan fastställas att samtliga djur inom skyddsjaktområdet är fällda, skriver länsstyrelsen.

Hybridjakten i Bie

Den 16 december fälldes en normalfärgad hane under skyddsjakten. Djuret levereras till Sveriges Veterinärmedicinska Anstalt (SVA) i Uppsala för bedömning av ålder och härstamning.

Sammantaget är nu sju djur fällda under skyddsjakten.

Observationer i skyddsjaktsjaktområdet visar att det sannolikt finns flera djur kvar. Länsstyrelsen har tidigare genom DNA fastställt att det funnits minst fem hybrider mellan varg och hund i området.

Skyddsjakten fortsätter som planerat tills det kan fastställas att samtliga djur inom skyddsjaktsområdet är fällda.

Källa: Länsstyrelsen i Södermanland

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev